изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:20 EEST
Най-ценните монети в света    
Любопитно

Нумизматиката е една от най-интересните и привлекателни науки. Хората практически събират монети откакто са започнали да бъдат сечени. На тях са изобразявани най-различна държавна инсигния – така монетите с най-значима в исторически план такава, достигат най-висока цена. Ще ви запознаем с най-скъпите и ценни образци според coinjournal.net.



Най-значимият е т.нар „долар с разпуснатата коса” – първата монета издадена от Федералното правителство на САЩ. Като тежест е по образец на испанският реал, известен и като испански долар в Южна Америка. Сечен е през 1794 и 1795 година, като са известни само няколко останали бройки. Представлява бюст на „Свободата” с разпусната коса гледащ надясно. От обратната страна пък е изобразен белоглав орел, символ на американската държава.

Този сребърен долар винаги е бил считан за една от най-редките и ценни US монети. През 1880 в брой на авторитетното и до днес списание “Coin Journal” се казва, че екземпляр в перфектно състояние струва $50. През 1990 година историкът-нумизмат Джак Колинс предполага, че съществуват едва 120 -130 бройки. На търг през 2013 година, една от първите отсечени монети достига умопомрачителната цена от 10,016,875 долара. Продадена е на галерия Stack Bowers от собственика й полковник Едуард Хоуланд Грийн. Няколко години по-рано – през 2010 г., тази монета е продадена за 7,85 милиона долара, тогавашен рекорд.

Стивън Контурси, нейн бивш притежател заявява в интервю, че монетата представлява национално богатство и като такова трябва да бъде „притежание на американския народ, а не да краси частни колекции”.

Образци за милиони

„Двойният орел” – 1933 г. – $7,59 милиона

Въпреки, че са произведени 445 500 бройки, нито една не е влязла в циркулация. Само две оцеляват, тъй като президента Франклин Делано Рузвелт издава заповед всички да бъдат стопени в опит да овладее финансовата криза от 30-те години. Търгът е проведен във Форт Нокс, на който неназован колекционер се сдобива с едната за „скромните” 7,59 милиона долара.

Златен орел „Брашър Дъблуун” – 1787 г. – $7,4 млн.

През 1787 година златарят Ефрейм Брашър иска от властите в щата Ню Йорк разрешително да сече монети, което му е отказано. Един от образците, които той създава, за да покаже е продаден за близо 7,4 милиона долара и е по дизайн на старата испанска монета „дъблуун”.

Умеядски златен динар – 723 г. – $6,0 млн.

Златните монети са първите сечени от халиф Абд Ал Малик ибн Марван в края на 7 и началото на 8 век. Всяка една тежи точно 4,25 грама и е направена от 90% чисто злато. Такива монети са намерени и на Иберийския полуостров (Испания и Португалия), които някога са били част от халифата при най-голямото му териториално разширение. Монетата достига 6,0 млн. долара на търг.

Долар от 1804 г. - $4,1 млн.

Това е една от първите сечени от властите в САЩ монети. Предполага се, че съществуват едва 15 бройки в различно състояние. Една успява да достигне цена от 4,1 милиона долара през 1999 година, а през 2008 друга е продадена за „скромните” $3,7 милиона.

Никелов бюст на "Свободата" - 1913 г. - $3.7 млн.

Считана за една от най-редките монети, с лицева стойност от 5 цента, е продадена за 3,7 милиона долара през 2010 година. Смята се, че от нея са оцелели едва пет броя – два са в музеи, а три – в частни колекции.

Най-голямата

Златен бюст на Елизабет II

„Кралица Елизабет II” е най-голямата златна монета в света и тежи 100 кг. Била е отсечена в Кралския монетен двор в Канада. На лицевата страна на монетата, както и на всички канадски монети, може да се види кралицата на Великобритания Елизабет Втора, пресъздадена от известния канадски скулптор Сюзан Блант, а на обратната страна - кленова клонка с три листа, дело на старшия гравьор на монетния двор Стен Уитън.

Още уникати

Златен орел – 1907 година

Поредната монета, от която като по чудо са оцелели само няколко образци, след заповедта от за разтапянето им от 1933 година. Съществуват различни стойности с този дизайн, но за колекционерите е най-ценен този от с 2,5 долара. Такава монета достига 2,1 милиона долара през 2011 г.

„Бръснарски 10 цента”, Сан Франциско

Сред най-желаните от колекционерите монети са т.нар „Бръснарски 10 цента” от 1894 година, издадени в Сан Франциско. Предполага се, че са произведени едва 24 бройки. Късметлия през 1957 попада на разпродажба на вехтории в местен магазин и купува такава монета за 2 долара и 40 цента. Същият този екземпляр е продаден от неговата внучка за 1,7 милиона долара.

Британски флорин – „Едуард III”

Британският флорин или „двойния леопард” е първият опит на английският крал Едуард III да отсече собствена монета през 1344 година. На монетата с тежест 6.99 грама се четял надписа „Едуард, с благоволението на Господ, крал на Англия и франция и лорд на Ирландия”. Такава монета е продадена за близо 1 милион паунда.

Никелов бюст на свободата, хавайско издание

Въпреки, че носи на собственика си 3,2 милиона долара на търг през 2010 година, той я продава на загуба от близо $500 000 на търг на Heritage Auctions, проведен в Далас, Тексас. Предполага се, че едва 30-тина бройки са оцелели от 1913 година досега.

Снимки: Coinjournal.net

http://www.trud.bg



 


Сходни връзки

Най-ценните монети в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди