изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:10 EEST
Нашенците с офшорки по-богати от Путин!?    
НовиниАферата на века и разкритието на десетилетието. Така светът определи мегаскандала „Панама пейпърс" („Досиетата от Панама" - б.р.), който гръмна в неделя вечерта чрез работата на над 400 журналисти от 80 държави. Мащабното разследване разкрива авоарите в офшорки в Карибския басейн за близо 200 политици, лидери, общественици, спортисти, актьори и медийни магнати. Светът е потресен, че най-влиятелните хора в света притежават милиарди долари, умело препрани през офшорни фирми.

Първите заглавия в медиите гръмнаха с името на руския президент Владимир Путин с неговите 2 милиарда долара чрез свързани лица, скътани в различни сметки чрез офшорни компании, а малко след това и за легендарния аржентински футболист Лионел Меси, както и на различни звезди от световния елит и мултимилиардери.

Документите, които биха могли да се съберат в минимум 500 супермощни компютъра, са плод на разследване, обединило журналистите в Международен консорциум за разследване, пред който „Уикилийкс" на укриващия се зад еквадорското знаме Джулиан Асандж бледнее. Папките, които са започнали да текат към представителите на медиите още миналата година, съдържат данни за над 40 години, в които въртенето на пари в офшорки се е превърнало в основния оазис на световните капитали, независимо от всички финансови кризи, които планетата преживя за мащабния период.

И докато светът се занимава с авоарите на лидерите, държащи конците на всяка икономика, а журналистите тепърва започват да нищят колосалния размер на документацията, от която с години ще се появяват нови имена, България съвсем не стои встрани от най-голямото разследване, правено някога. Само до момента е ясно, че поне няколкостотин български политици, ъндърграунд босове, социолози и откровени мафиоти държат много по-големи суми в офшорни компании, отколкото са клетите 2 милиарда долара на Путин. Сред тях има и чужденци, като свързани лица с наши бизнесмени, както и такива, получили български пасавани в годините.

От първия прочит на безкрайно дългите списъци стана известно, че в „Панама пейпърс" фигурират имената на 16 собственици и 78 акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе, Кипър и Британските Вирджински острови. И макар панамската кантора „Мосак Фонсека" да заклейми като черно петно в биографията си теча на данните за над 200 държави, при това към водещи журналисти от авторитетните издания на пет континента, скандалът тепърва ще се разраства, убедени са анализаторите. 

Първата българска следа, която изправи на нокти администрацията на „Дондуков" 2, е с президента Росен Плевнелиев. От години се говори, че той, фамилията му и най-близките му - от кръга на олигарха Иво Прокопиев, въртят десетки милиони евро в няколко държави чрез офшорни фирми - в Кипър, на Сейшелите и в Сингапур, където собственикът на скандалния „Каолин" е почетен консул. Всичко започва през далечната 1999 г., когато Плевнелиев създава „Линдер-Ирис Имобилен", докато е строителен предприемач в Германия, като регистрира офшорката „Инокс Мениджмънт" на гръцкия остров.

По договор компанията получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на „Линдер", а освен това като консултант на Българска инвестиционна банка тя получава и 311 000 долара за посредническа дейност при покупка на банков офис. По-късно други 2 офшорки от столицата Никозия - „Столбърг" и „Уиклеф Холдинг Лимитид", лъснаха покрай продажбата на „Каолин" и отклониха над 7 милиона евро от данъци, основно корпоративни. 

Първите дами на държавния глава - първата съпруга Вероника и настоящата Юлияна, също са замесени в офшорките. Както „Всеки ден" писа още през 2013 г., и двете съпруги са имали договори за работа във въпросните фирми, преди Росен Плевнелиев да стане държавен глава. В Сингапур те също имат активи, но стойността там тепърва ще се установява. От „Дондуков" 2 отказаха вчера официален коментар.

Президентът не е нито първият, нито последният държавник, за когото „Панама пейпърс" тепърва ще разкрива истината за несметното богатство, натрупано покрай спестяването на милиони евро данъци и отклоняването на чисти печалби за България от вписването на бизнес схеми в чужди държави.

Говори се, че офшорните схеми са ощетили страната с над 20 милиарда евро за последните 25 години, като началото им е поставено с изнасянето на т.нар. червени куфарчета в началото на 90-те години на миналия век, последвано от първия по-голям скандал, описан по-късно и в световните примери за крупни измами - „Габонската афера", с кражбата на над 20 милиона лева чрез взимане на кредити и прехвърлянето на парите в африканската държава за сеч на гори, забранено още в края на 60-те години на XX век.

И сини, и червени политици са замесени в офшорните машинации, като през годините спорадично са се появявали и имената на Иван Костов чрез дъщеря му Мина и нейните милиони по сметки както у нас, така и в Швейцария и други банки по света, на Сергей Станишев чрез съпругата му Моника и нейните авоари, разпределени на няколко континента, както и на Волен Сидеров, за когото от Патриотичния фронт тръбят вече няколко години как имал поне 5 сметки в различни офшорни държави за десетки милиони левове.

Къде са парите на родните мафиоти

Маджо, Брендо и Митьо Очите кътат милиони на Карибите и Кипър.

Панама, Барбадос и Кипър са най-апетитните места за кътане на недосегаемите милиони за родните мафиоти. Купища са ъндърграунд босовете, които притежават несметно богатство в банкови клонове там, но за малцина от тях има доказателства.

Вероятно „Панама пейпърс" ще разкрие имената на голяма част от т.нар. бизнесмени, ощетили държавната хазна в последните десетилетия. Създателят на силовата групировка СИК от началото на 90-те години Младен Михалев-Маджо, е известен със слабостта си към Карибите, където и до днес са скрити милиони левове, превъртени от хазартната фирма „Ай Джи Ем" АД. Твърди се, че той е преместил част от тях през 2010 г. на красивия остров Кюрасао, когато официално се отдели от Холандското кралство, както и че има сметки в съседните Барбадос и Санта Лучия.

Олигархът Христо Ковачки пък се е ориентирал да инвестира заграбените милиони от въгледобивния бизнес у нас в Кипър, като така редовно излиза чист от инспекциите на Икономическата полиция у нас. Престъпният бос и барон на наркомафията у нас Димитър Желязков-Митьо Очите, също е с банкова история в Кипър, датираща още от 90-те години чрез участието му в другата силова групировка ВИС-2. Предполага се, че ще изскочи и името на Евелин Банев-Брендо, който от години работи с 5 офшорни компании и пере парите си в чужбина.

Източник: Всеки ден

http://www.bnews.bg

 


Сходни връзки

Нашенците с офшорки по-богати от Путин!? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди