изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:20 EEST
ДАМСКИ КЛУБ „МАЙЧИНА ГРИЖА” - С ГРИЖА И ЗА ГРАДСКИЯ ПАРК „СВЕТИ ГЕОРГИ”    
Екология Дамски клуб „Майчина грижа” се превърна в последните 20 години в символ на благотворителността за Добрич и областта. Но, освен, че подпомагат деца-таланти в нужда, жените от клуба са на път да се превърнат и в неправителствена организация – символ за екологичното възстановяване на обкръжаващата ни среда, поне в Добруджа.

Тази година дамите отново взеха присърце инициативата за залесяване на нови дръвчета, този път - подпомогнати от Община град Добрич. В неделния трети април семействата на жените от „Майчина грижа” засяха предоставените им от добричката община дръвчета в парка „Св. Георги”. Да върнем историята – паркът, тогава паркче спрямо днешните му размери, е създаден още през 1867 г. в тогавашния 16 000-ден Хаджи-оглу Пазарджик. Днес той е не само гордост за добричлии и добруджанци, но и една от парковите перли на България. Добричлии обичат да се гордеят и хвалят с парка, мнозина се разхождат из него и го показват на гостите си, хиляди семейства през годините тук са скрепили любовта си с първа целувка… Но и паркът „Св. Георги” се нуждае от опазване и облагородяване. А това най-приляга на гражданите на Добрич. Затова и дамите от клуб „Майчина грижа” поискаха съдействие от общината за едно благородно дело, разбира се, с надеждата към него да се присъединят и още много добричлии.
Няма да споменаваме имена на дами, защото поименно трябва да изброим списъка с жените от „Майчина грижа”. Приятно бе да видим заедно с тях деца – синове и дъщери, едни още малки, други зрели младежи, да видим съпрузи и внуци, да видим стипендианти на клуба и техни родители… И всички - в едно приповдигнато настроение, да работят, а после и да изпият заедно по чаша кафе или бира.
Дръвчетата /повечето от тях брезички/ бяха засадени в парковото пространство между стадиона и комплекс „Чифлика”, на алея „Романтика“ и ще радват /дано бъдат опазени/ очите на поколения добричлии. С тях този район на парка, в който бяха вложени още около 5 млн. лева, става едно изключително привлекателно място, с каквото не може да се похвали нито един град в страната ни. Може би затова и дамите с удоволствие поставиха табелка, от която да се вижда кой с какво е помагал паркът ни „Св. Георги” да бъде перла в короната на Добруджа.
И още ред-два, които имат място тук, но са нещо значително и изключително за една друга страна, която се казва Държавата Израел. Та същите тези евреи, които са изключително находчиви хора, имат закон, според който всяка година народът на Израел /държавни и частни институции и отделни граждани/ трябва да засадят 1 милион дръвчета, не по-малко. И затова милиони хора, посетили Израел, се удивяват как от пустинята този народ с всеки изминат ден превръща земята си в райска градина.
Имали сме удоволствието израелци да се удивяват чистосърдечно на красотата на парка „Св. Георги” и тихичко да питат защо това не се прави в цяла България.
Такъв е животът! Голяма е насладата да се разхождаш, прегръщаш и целуваш в парка „Св. Георги”. Много по-голяма от това да преминаваш със запушен нос в намиращия се преди век тук квартал с говорещото само за себе си име Карабоклук, в превод – Черен боклук.
Та, хващайте правите и криви лопати и със съдействието на общината засаждайте в любимия парк поне едно дръвче в годината. НДТ














 


Сходни връзки

ДАМСКИ КЛУБ „МАЙЧИНА ГРИЖА” - С ГРИЖА И ЗА ГРАДСКИЯ ПАРК „СВЕТИ ГЕОРГИ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди