изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:05 EEST
ОКРЪЖНИЯТ ПРОКУРОР: ПРЕСТЪПНОСТТА В ОБЛАСТТА Е НЕПРИЕМЛИВО ВИСОКА    
НовиниОкръжният прокурор на Добрич Пламен Николов отправи сериозни критики към работата на полицията в областта.


На пресконференция за отчитане работата на прокуратурата за 2015 г. той посочи: „Не мога и не искам да нося отговорност за това, че в областта има много неразкрити тежки престъпления“. Като пример за работата на полицията той посочи, че през 2015 г. са регистрирани 2281 престъпления, толкова пъти е посегнато на личността или на имуществото на някого.  От тях са разкрити 927, като разкриваемостта е 42,83 %. Като се сравнява с предходните две години се вижда, че има почти постоянно ниво на разкриваемост. На всеки 100 000 души от населението в областта са извършени около 83 престъпления.
Отчита се леко намаление на интензивността на престъпленията, което според прокурорите, се дължи на това, че хората напълно или частично загубиха доверие в полицията. В резултат на това броят на действително извършените престъпления е много по-голям от регистрираните. „За съжаление, като окръжен прокурор не мога да кажа какъв е действителният брой на престъпленията, тъй като хората отказват да споделят с който и да е държавен орган, че нещо лошо се е случило. Това особено силно се забелязва в селските райони, в по-отдалечените села.
През последните три години е налице тенденция за намаляване на интензивността на извършване на престъпленията в областта, но нивото на престъпност остава неприемливо високо. За мен то е такова, заяви окръжният прокурор. „Няма да се примиря с това положение по никакъв начин“, заяви той. В тази връзка ежемесечно поне два пъти има срещи с директора и зам.-директора на ОД на МВР, с директора на ТД на ДАНС,  провеждат се регулярни срещи и с директора на офиса на ТД на НАП. „Опитвам се по някакъв начин да мотивирам органите на изпълнителната власт, които имат по някакъв начин отношение към нивото на престъпност в областта, за да си вършат работата по-добре“, заяви обвинител №1 в областта.
Според него, причините за намаляване на интензивността на извършване на престъпленията, според прокурорите са две. Едната е т.нар. износ на престъпност. Множество лица от криминалния контингент се преместиха да живеят в други области на страната или чужбина.  Причината за това е всеобщото обедняване на хората, в резултат на което те няма какво да крадат. Но, намалението в никакъв случай не се дължи на подобряване работата на ОД на МВР, подчерта Николов. Другата причина, според него, почти пълната липса на промишленост в областта, съответно – липса на заетост и липса на пари у хората. „“За да има престъпления против собствеността, трябва да има собственост“, посочи той.
Престъпленията против личността са 6,09% от всички, регистрирани през миналата година. Сравнително малко – 2, са умишлените убийства. Регистрирани са пет изнасилвания и пет блудства. Относително постоянно е нивото на тежките престъпления против личността. Най-много, традиционно, са престъпленията против собствеността. Всяко второ престъпление в областта е кражба или грабеж.  Отчита се намаление на регистрираните кражби, но, според Николов, потърпевшите просто не подават сигнали, защото не вярват, че полицаите ще положи някакви усилия да им намери откраднатите животни, например.
Запазва се делът на домовите кражби.
Регистрирани са 46 грабежа, а според доклада на ОД на МВР са 33.  Според прокурора, разминаванията в данните са във всяко едно отношение. Той посочи, че универсалната информационна система на прокуратурата съхранява всеки документ – от писмо, до обвинителен акт,писмо или друго са като прикачен файл в реално време. Всеки по-старши прокурор може да контролира работата на всеки, който е по-долу в йерархията. В полицията регистрационният режим, информационната система, събирането на данни и отчитането става по неразбираем начин. Техните данни ги игнорираме напълно при формиране на нашите отчети, тъй като и те не знаят откъде са взели тези числа, посочи прокурорът.
Отчита се намаление на броя на извършените палежи. През 2015 г. т са били 40, а предходната година 48. Палежите са основно на автомобили и стопански помещения – складове на фирми. Много по-малко – на жилища.
През миналата година в областта са били регистрирани 125 престъпления, свързани с наркотични вещества. 41 от случаите са предадени на съд. Прокурорът отново изрази недоволство от работата на полицията – за това, е има разкриваемост на престъпленията, свързани с държане на наркотици и са изключително слаби резултатите им при разкриване на престъпления, свързани с разпространение. Зо цялата 2015 г. в ОД на МВР има само една успешна реализация срещу организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици. Успехите им са най-вече спрямо улични разпространители на наркотици на дребно. Няма нито един заловен разпространител на наркотици на едро. Не е пресечен нито един канал за внасяне на наркотици в областта. „И то при положение, че при мен идват родители на наркозависими деца, които обясняват на окръжния прокурор какъв е каналът. Незабавно викам ръководството на полицията и получената информация предавам дословно, ясно и точно. Въпреки това, пресечен канал за разпространение на наркотици няма. А, при мен идват родители, които при живи деца, са се облекли в черно. Ясно е, че няма как окръжният прокурор да е доволен от това“, заяви Пламен Николов.
През 2015 г. в ОД на МВР са регистрирани 220 икономически престъпления. Има пренебрежимо намаление, но това се дължи на продължаващият спад на икономиката в областта. По-слаба икономика, по-малко сделки, по-малко икономически престъпления. Няма как да има резултати в областта на разкриването на икономически престъпления, след като има няколко районни управления на полицията, в които няма нито един служител с висше икономическо образование, който да е профилиран да противодейства на икономическата престъпност.
През 2015 г. една от основните причини за влошаване работата на полицията е огромното текучество на разследващи полицаи. Почти една трета от състава им напусна. В същото време списъкът на адвокатската колегия в Добрич осезателно е нараснала. Това се дължи на полицаи, които са работили пет години в полицията. Стажът им, според Закона за адвокатурата, се зачита и те стават адвокати. В момента почти изцяло съставът на разследващите полицаи е от неопитни служители, на които трябва всичко да им се обяснява. Няма как с неопитни разследващи полицаи да има успехи. Има случаи на разследващи полицаи, които подават молби за преназначаване на оперативна длъжност, дори като районни инспектори. Тези разследващи полицаи, които са юристи и трябва да облекат в правна форма всяко досъдебно производство масово бягат. Заради ниските заплати в полицията, орязаните социални придобивки, нескончаемите смени на текстовете в закона за МВР, пълната несигурност в социалния статус, изключително лоши условия на труд.

 


Сходни връзки

ОКРЪЖНИЯТ ПРОКУРОР: ПРЕСТЪПНОСТТА В ОБЛАСТТА Е НЕПРИЕМЛИВО ВИСОКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди