изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-27 @ 14:29 EET
ПЪРВО МЯСТО ЗА ГИМНАЗИЯ “Т. РАЧИНСКИ" НА СЪСТЕЗАНИЕТО "МЛАД ФЕРМЕР"    
ОбразованиеВ рамките на три дни – от 30 март до 1 април, Генерал Тошево бе домакин на национално състезание “Млад фермер”, – Регионален етап за Северна България. В надпреварата се включиха общо 24 учебни заведения, включително и домакините от професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински”.

Престижното състезание беше организирано от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет, Пловдив, за седма поредна година. Да премерят сили в Генерал Тошево пристигнаха близо 100 ученици. Децата се състезаваха в три селскостопански дисциплини – “Растениевъдство”, “Животновъдство” и “Механизация на селското стопанство”. Всеки отбор, записан в надпреварата, беше представен от трима участника – по един за всяка различна дисциплина. В рамките на двата състезателни дни учениците демонстрираха придобитите знания и компетенции и практическото им прилагане в областта на фермерството. Състезателните дисциплини, в които децата мериха сили, бяха: Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури; Резитба на нискостъблени лозя; Разпознаване на фуражи; Хигиена на млекодобива, подготовка на вимето за доене и доене и Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут. В първия ден,отборите бяха в кравефермата край село Красен и овощната градина в село Преселенци, където се проведоха първите два етапа от надпреварата – доене и резитба. Вторият ден беше посветен на представяне на ученическите знания в трите дисциплини, като акцентът беше поставен върху „Механизация на селското стопанство”. Майсторското управление на трактор се проведе на полигона на ПГЗ “Т. Рачински”.
По време на надпреварата децата демонстрираха изключително високо ниво на познания и професионализъм. Кулминация беше официалното награждаване на най-добрите, което се проведе в село Кранево.
Като бивш възпитаник на земеделската гимназия кметът на Ген. Тошево Валентин Димитров беше категоричен, че подобен род състезания стимулират младите хора да покажат умения и знания и да намерят по-бърза реализация. “800 хиляди декара е обработваемата земя в община Ген. Тошево. Тези площи имат нужда от добре образовани млади хора, които да продължат семейния бизнес или да поставят началото на собствен”, заяви градоначалникът. И доказателство за амбициите на учениците от Генерал Тошево е първото място в отборното класиране, което зае ПГЗ “Т. Рачински”. Втори станаха участниците от село Средище, област Силистра, а трети – отборът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Тези три отбора заедно с учениците от гимназиите в Каварна, Кнежа и Ковачица ще мерят сили във финалния кръг на националното състезание „Млад фермер“, което ще се проведе в Провадия в края на април.
Изключително доволни останаха гостите на престижния форум. През първия ден официалните лица на състезанието посетиха музейната експозиция в село Красен „Пътуване в света на Йордан Йовков”. В класната стая на старата прогимназията, чийто пръв директор е Йордан Йовков, учениците от ОУ „Йордан Йовков” село Красен изнесоха открит урок по литература и драматизация по произведения на писателя. Групата за изворен фолклор „Красенско веселие” с ръководител Веселина Митева поздрави всички присъстващи с песента „Добруджо, мила Добруджо”. На следващия ден гостите имаха възможността да се насладят на две изложби, наредени в две от класните стаи на ПГЗ “Т. Рачински”, представящи красиви обредни питки, козунаци, краваи и вкусни гозби, както и български празници и обичаи. НДТ


 


Сходни връзки

ПЪРВО МЯСТО ЗА ГИМНАЗИЯ “Т. РАЧИНСКИ" НА СЪСТЕЗАНИЕТО "МЛАД ФЕРМЕР" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди