изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:04 EEST
Идеята за ускоряване на проекта „Дунав мост Силистра-Кълъраш“ с добър отзвук в Румъния    
Новини

“Поставихте началото на нов тип сътрудничество между местните и държавни власти в Силистра и Кълъраш и гражданското общество”. С тези  думи кметът на община Кълъраш Даниел Щефан Драгулин приветства идеята на неформалната група Гражданска инициатива „Дунав мост Силистра –Кълъраш” за съвместна работа по ускоряването на проекта за мост между двата съседни града в Румъния и България.



Това стана по време на провелата се работна среща в румънския град Кълъраш, инициирана от силистренската неформална група и домакинствана от Търговско-промишлената палата на Кълъраш, в лицето на председателя й Мариан Драган и Виорел Гица, представител на румънска неправителствена организация.

От  румънска страна участие взеха заместник председателят на Окръжния съвет на Кълъраш Ливиу Виртежану, Даниел Щефан - директор на дирекция “Европейски проекти”,  Даниел Щефан  Драгулин - кмет на община Кълъраш, Мариус Григоре Дулче - заместник кмет на общината и Лауренцио Самуила - гл. архитект на  Кълъраш.

Българските държавни и местни власти бяха представени от заместник-областния управител Елена Томова и експертите от областна администрация Тодор Динков и Николай Петров, секретаря на община Силистра Ростислав Павлов и членове на Гражданска инициатива „Дунав мост Силистра –Кълъраш“.

Съпредседателят на Гражданска инициатива “Дунав мост Силистра –Кълъраш” Веселин Андреев представи пред румънските домакини  инициативата на Групата, за разширяване на сътрудничеството  между двата бряга на река Дунав, в полза на  ускоряването на  развитието на проекта за изграждане на мост над реката, който, по думите му, е ключова инвестиция за един регион, наброяващ над 2 милиона души.

Веселин Андреев представи серия от действия, които Групата предприема, и отправи предложение към румънската страна за предприемат подобни действия. Сред тях са анализ на постигнатите до тук резултати в дългата история на проекта за моста Силистра - Кълъраш, издирване и анализиране на документи по реализацията на този проект, както и концентриране на усилията за достигане до проект с ясни параметри.

Андреев подчерта, че мостът е връзка на транспортния коридор от Близкия изток през Турция, граничния пункт Хамзабейли – Лесово, оттам през Ямбол, Шумен, Силистра и през Кълъраш на път за т.нар. северни пътища – към скандинавските и прибалтийските страни, Украйна, Русия и др. Той заяви, че необходимостта от сътрудничество в рамките на общините по т.нар коридор е много важна  на този етап.

За първи път, по време на  срещата, от румънска страна бяха представени и конкретни резултати от реализиран трансграничен проект на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Република Румъния, който  имаше за цел да класира четири варианта за мостови съоръжения по поречието на река Дунав между Българи и Румъния.

По думите на Даниел Щефан и съгласно данни от румънското министерство, с най-много точки е бил класиран вариантът за мост между Силистра и Кълъраш. Според предварителните финансови оценки стойността на моста е 200 милиона евро.Следваща стъпка може да е проучване и проект за изпълнение на съоръжението.

Участниците са договориха да проведат поредна работна среща в налото на месец май т.г. на силистренска територия.  http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Идеята за ускоряване на проекта „Дунав мост Силистра-Кълъраш“ с добър отзвук в Румъния | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди