изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:24 EEST
ИЗЛОЖБА НА ДЕСИСЛАВА ПЛАМЕНОВА ПРЕДИЗВИКА ВЪЗХИЩЕНИЕ В МАНГАЛИЯ    
КултураНа трети април тази година Клуб „Солтерис” покани чрез „Обединени за Шабла“ местната майсторка на самоделни красоти Десислава Пламенова да представи своето творчество в самостоятелна изложба в Дома на армията в Мангалия, съобщава вестник „Изгрев“. Той припомни, че от четири години са връзките между Сдружение „Обединени за Шабла” и Клуба по изкуствата „Солтерис” в Мангалия. Те са добър повод за опознаване на двете съседни общини.

30-годишната Деси се занимава с ръчно творчество от 7 години – изработва картички, суренири и бижута. Постепенно онова, което започва като хоби, прераства в по-целенасочени занимания. Запомнящи са нейните участия в Деня на местните таланти, организиран от Зелен образователен център, щандовете ѝ на изданията на Парада на хвърчилата, летните курсове, които води за деца и зимните тематични работилнички, където малчугани изработват дребни подаръци за близките си в навечерието на любими празници, като 8 март и първа пролет.
Изложбата в Румъния стана първа изява от такова естество за Десислава, като в нея бяха включени изделия от глина, кристал, тел, канап, дърво, мъниста, бижутерска смола – смесица от материали и стилове. Показаното бе високо оценено от домакините, които изказаха възхищение от заряда в творчеството на Деси и откриха в него вдъхновението, доброто, полета на мисълта и претворяването на красотата в заобикалящата ни природа. В тази посока бяха изказванията на г-жа Емилия Дабу, председател на клуб „Солтерис”, на художника Николай Гаджану, член на клуба и на Лиана Наум, директор на Дома на армията. От наша страна говориха д-р Йорданка Стоева и  о.з. майор Емил Тодоров. Прозвучаха думи за приятелство и пожелания опознаването и връзките между двете приятелски общности да продължават, да укрепват и да израстват с времето. Десислава Пламенова беше поканена да представи лично изработените изделия – картички, сувенири, бижута. Тя поблагодари за топлото посрещане и подчерта, че за нея тази еднодневна изложба е едно приятно, емоционално и различно изживяване, а фокусът върху работата ѝ я трогва и стимулира да продължава и занапред да радва почитателите на ръчното творчество.
Бяха поднесени и музикални поздрави – фолклорна група „Добруджанка“ към НЧ „Зора 1894“ с ръководител Жана Рачева създаде настроение със своите песни (едната – индивидуално изпълнение на Росица Кръстева), а от страна на румънските домакини пианистката Адина Лозински представи няколко популярни класически пиеси, които накараха публиката да приглася и аплодира.
По време на дружеската среща бе отбелязано, че на същия ден се чества и Денят на НАТО в Румъния, който традиционно е в първата неделя от месец април, и присъства в празничния календар на страната вече 12 години.
В рамките на гостуването си в Мангалия българската група посети и Археологическия музей в града, където бе посрещната от директора Сорин Марчел Колеснюк и разгледа археологически разкопки, събирани от района на цяла Добруджа. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА НА ДЕСИСЛАВА ПЛАМЕНОВА ПРЕДИЗВИКА ВЪЗХИЩЕНИЕ В МАНГАЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди