изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:25 EET
Ексклузивен репортаж в БЛИЦ от мястото на събитието! В Тунис бъка от армия и полиция! Разбиха терористична клетка на "Ислям    
По светаТунизийските сили за сигурност са разбили терористична клетка, свързана с „Ислямска държава“, предадват световните агенции. „По време на операция на силите за сигурност в района Рас Джебел в северната част на страната бе разкрита дейността на терористична клетка, състояща се от петима души.

Задържаните признаха своите връзки с „Ислямска държава“, а също така връзки с граждани на Тунис, воюващи на страната на терористите в Сирия“, пише в комюнике, публикувано от МВР на Тунис.

В момента на цялата територия на Тунис действа режим на извънредно положение, а в много региони на страната се провеждат мащабни антитерористични операции. 


По пътищата на страната се извършват масови проверки от полицаи с автомати
Снимки: Даниела ПАЛАЗОВА, БЛИЦ

Репортер на БЛИЦ се завърна преди дни от страната, където на всеки ъгъл дебне полиция с автомати. Напрежението идва от завръщащите се от Сирия бойци, които са воювали на страната на джихадистите срещу заплата от 6 до 9 хиляди долара, разказаха местни хора пред БЛИЦ. Пред сградата на външно министерство са поставени тежки мантинели и достъпът е невъзможен.
Пред френското посолство в столицата на бившата колония на страната също е като на война - бодлива тел, БТР, чували с пясък, военни с пръст на спусъка на автоматите. 


Пред френското посолство в столицата на Тунис има барикади

Катедралата в центъра на столицата, на основния булевард "Бургиба", също е завардена от тежковъоръжени униформени. По пътищата на страната вардят патрули, които проверяват автомобили и бусове.

В централния хотел "Африка" в Тунис всеки багаж минава през скенер, всеки влизащ гост също минава през специално място за проверка и детектор, установи репортер на БЛИЦ на мястото.


Жени с автомати дебнат пред катедралата в центъра на Тунис

В курортите мерките за сигурност също са засилени. По време на конференция на африканските вирусолози в един от най-престижните хотели в курорта Хамамет преди дни всяка влизаща кола бе проверявана за бомби с металотърсачи и огледала. 

Местните са притеснени за туристическия сезон и заради трите атентата, станали през миналата година - през март в хотела на мозайките "Бардо" загинаха 22-ма невинни туристи, през юни, пред хотел "Импириъл Мархаба" в курорта Сус бяха убити 38 туристи, и на 24 ноември 2015 г. бомба срещу автобус уби 15 президентски гвардейци. 

Въпреки всичко в курортите Сус, Монастир и Хамамет цари спокойствие, а от националния туристически борд казаха пред БЛИЦ, че хотелите вече на 50 процента са запълнени. Гостите от чужбина възприемат извънредните мерки като по-голяма сигурност и спокойствие и не роптаят срещу униформените. В столицата животът продължава в обичайния си ритъм, кафенетата на улиците са пълни с млади хора, в Медината търговията с местни стоки не спира. 

Даниела ПАЛАЗОВА, БЛИЦ
Тунис-София
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Ексклузивен репортаж в БЛИЦ от мястото на събитието! В Тунис бъка от армия и полиция! Разбиха терористична клетка на "Ислям | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди