изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:07 EEST
15 ОТ 32-ТА ПЛАЖА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ СЕ СТОПАНИСВАТ    
Интервюта В навечерието на летния сезон разговаряме с областния управител Детелина Николова за състоянието на плажовете

- Г-жо Николова, да припомните колко са плажовете на територията на област Добрич и какво е състоянието им в навечерието на летния сезон?
- На територията на област Добрич са разположени 32 морски плажа по общини, както следва: Община Шабла – 8 плажа, Община Каварна – 10 плажа, Община Балчик – 14 плажа. Към настоящия момент 18 от морските плажове (или части от тях) са неохраняеми -  „Дуранкулак-север 1“, „Дуранкулак-север 2“, „Космос”, „Крапец – север“ без част 3, „Крапец – централен“ („Крапец - централен 1“), „Крапец - юг“ („Крапец - централен 2“), „Шабла“, „Шабленска тузла - Къмпинг „Добруджа” без част 4, „Русалка“ (Бейби плаж,  Централен плаж, Плаж "Каяк", Плаж "Хелинга", Голям плаж, Малък плаж), „Каварна“, част 2, „Тауклиман“, „Болата“, „Иканталъка 2“, „Тузлата“, „Робинзон 2“, „Балчик – Двореца“, „Фиш-Фиш - нов“, “Кранево – Международен детски лагер“. През 2015 г. във връзка с разпоредба на един от членовете от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, неохраняемите морски плажове на територията на община Шабла бяха обозначени с предупредителни табели, поставени на подходящи места, с надпис „Внимание! Неохраняем плаж!” на български, английски, немски и руски език. За целта по поръчка от областния управител на област Добрич, са били изработени 29 предупредителни табели.

- Кои плажове през миналата година макар че нямаха стопани, бяха с осигурена водно-спасителна дейност през най-активните летни месеци?
-Във връзка с инициирани действия от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за обезпечаване с водно-спасителна дейност на обявените за неохраняеми морски плажове през летния сезон на миналата година, областният управител е предприел редица мерки предвид особената важност на дейностите по осигуряване на водно спасяване на тези плажове и с оглед недопускане на инциденти. Разработени са били 5 схеми за разполагане на спасителни постове на неохраняеми морски плажове, които са били одобрени от МРРБ. Проведена е обществена поръчка  за организиране и извършване на водно-спасителна дейност през летен сезон 2015 г. на територията на морски плаж „Шабленска тузла - Къмпинг „Добруджа“ - пред ресторант „Тополи, община Шабла; морски плаж „Шабленска тузла - Къмпинг „Добруджа",  община Шабла; морски плаж „Русалка“ („Голям плаж", българска част), община Каварна, морски плаж „Космос", община Шабла и морски плаж „Фиш-Фиш нов“, община Балчик. Обществената поръчка беше с прогнозна стойност 65 000 лв. (осигурени по бюджета на Областна администрация – Добрич от МРРБ). Тя е била спечелена от Областен съвет на БЧК – Добрич, на стойност от 64 400 лв. за осигуряване на водно-спасителна дейност чрез 5 спасителни поста, разположени по един на всеки от цитираните в предмета на поръчката плажове. Срокът на договора по обществената поръчка беше от 15.07.2015 г. до 15.09.2015 г. По време на изпълнение на договора, спасителите предотвратиха 43 инцидента с плуващи летовници и проведоха една животоспасяваща операция. Един от ангажиментите на областния управител е поддържането на санитарно-хигиенните норми по неохраняемите плажове. В тази връзка, според нормативната уредба, през 2015 г. Областна администрация – Добрич, е организирала санитарно-хигиенното поддържане на неохраняемите морски плажове на територията на община Шабла. Областният управител на област Добрич е провел процедура за избор на изпълнител по почистването, чрез покана за представяне на оферти. Общинско предприятие „БКС, тъжни ритуали и обредност“, град Шабла е предложила най-добра оферта и е било одобрено за изпълнител на дейността по почистване на цитираните морски плажове.

- Каква е ситуацията в момента?
- Към настоящия момент отдадени под наем от областния управител на областта са 3 морски плажа - „Иканталъка 1“, „Балчик – централен“ и „Нов плаж Балчик“. Договорите за наем на тези три морски плажа са сключени през 2011 г. за срок от 5 години и изтичат през 2016 г. Във връзка с последните поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, договорите на цитираните морски плажове, ще бъдат удължени до края на 2016 г. от министъра на туризма, тъй като плажовете са прехвърлени от МРРБ в Министерството на туризма. До момента има отдадени под наем плажове и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това са 6 плажа от област Добрич - „Кранево – централен“ с договор за наем от 2011 г. за срок от 5 г.; „Вили "Чайка" с договор за наем от 2015 г. за срок от 5 г.; „Шабленска тузла – къмпинг „Добруджа“ – част 4 с договор за наем от 2016 г. за срок от 5 г. (останалата част от плажа е неохраняем);  „Божурец – Топола 3“ с договор за наем от 2015 г. за срок от 5 г.; „Божурец – Топола 1“ с договор за наем от 2015 г. за срок от 5 г.; „Каварна“ част 1 и част 3 с договор за наем от 2015 г. за срок от 5 г. Има и шест плажа, които са отдадени на концесия от МРРБ. Това са следните плажове - „Албена“ – с концесионен договор от 2008 г. за срок от 15 г.; „Моби Дик“ – с концесионен договор от 1999 г. за срок 20 г.; „Батовски“ – с концесионен договор от 1999 г. за срок от 20 г.; „Кранево – север“ – с концесионен договор от 1999 г. за срок от 20 г.; „Кранево – юг“ – с концесионен договор от 1999 г. за срок от 20 г. и „СБА“ – с концесионен договор от 2015 г.

- Един от ангажиментите на областния управител е да се контролира състоянието на плажовете през лятото. Колко проверки са направени миналата година и какви са резултатите от тях?
- Да, така. Според изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие през летните месеци – юни, юли и август, миналата година са извършени 3 проверки на състоянието на морските плажове, отдадени под наем от областния управител на област Добрич и относно изпълнение на задълженията по договорите на наемателите. За установените нередности са издадени предписания за отстраняването им, като е наложена и една неустойка за неизпълнение на клаузи по договора за наем. През годината, във връзка с разпоредителни писма от МРРБ, бяха приети от старите наематели и съответно въведени във владение нови наематели на 7 морски плажа. Както вече отбелязах, предвид измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, считано от 15.03.2016 г., управлението на морските плажове е от правомощията на министъра на туризма.

- Смяната на стопанина на плажните ивици предвижда ли отново да се запази инициативата за осигуряване на водно-спасителна дейност на безстопанствени плажове през лятото?

- Да. И тази година, съгласно закона, отново се предвижда обезпечаване с водно-спасителна дейност на обявени за неохраняеми морски плажове през летния сезон, съгласно одобрени вече от министъра на туризма схеми, предложени от областния управител. Процедурата по одобряване на схемите и провеждане на обществена поръчка за осигуряване на водното спасяване, ще започне след като министърът на туризма обяви със своя заповед неохраняемите плажове на територията на област Добрич. Отчитайки факта, че от тази година на територията вече на всички крайморски общини от областта има отдадени под наем или на концесия морски плажове, отпада ангажиментът на областния управител да изработва и организира поставянето на предупредителни табели на неохраняемите морски плажове, както и да подържа санитарно-хигиенното им състояние. Това задължение, по закон, е от правомощията на общините, на чиято територия са разположени съответните неохраняеми морски плажове. НДТ


 


Сходни връзки

15 ОТ 32-ТА ПЛАЖА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ СЕ СТОПАНИСВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди