изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:55 EEST
РИМ-ДОБРИЧ, ПРЕДСТАВЯ "ТАТАРИТЕ И ТАТАРСКИТЕ ГОВОРИ В БЪЛГАРИЯ"...    
ОбществоНа 14 април 2016 г. от 17.00 часа Регионален исторически музей – Добрич представя във фоайето на Дом-паметник „Й. Йовков” изследването на проф. Емил Боев „Татарите и татарските говори в България”, издадено от Регионален исторически музей – Добрич и Сдружение „Проф. Емил Боев”, и обемистия труд на Игнат Казмалъ „Авдарма – 450 години история (1563 – 2013)”. Заповядайте!

Проф. Емил Боев е изтъкнат учен-тюрколог, един от създателите на специалността „Турска филология“ в Шуменския университет, Доктор хонорис кауза на Шуменския университет. Роден е през 1932 г. в с. Белоградец, Варненска област. Завършва турска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, става асистент, а през 1972 г. е избран за доцент. В периода 1976 – 1982 г. е заместник-декан на Факултета по западни филологии. През 1985 г. оглавява Центъра за източници езици и култура към Софийския университет. Научните интереси на проф. Боев са в областта на турската, татарската и българската диалектология, практическата и теоретичната турска граматика, алтаистиката и др. Автор е на редица монографии, учебници и изследвания в областта на турските, татарските и гагаузките езици, участва в редица международни форуми, чете лекции в чужбина. Участва със статии и в сборник „Добруджа”. Умира през 2013 г. Игнат Казмалъ получава висше образование в Азербайджан, в Бакинския държавен университет в Баку. Около 30 години той изследва важни исторически проблеми. Първата книга на автора, издадена през 2011 г., е посветена на родното му село – „Авдарма. История на селото (1811 – 2011)”. По същото време в селото по негова инициатива и с финансовата подкрепа на неговото семейство е открит Музей за историята на Авдарма. Символично втората книга на И. Казмалъ „Авдарма – 450 години история (1563 – 2013)” е представена за първи път на 24 януари 2016 г. – в памет на бащата на автора Казмалъ Михайлович, на датата, когато е трябвало да навърши 80 години.
Кремена МИТЕВА
 


Сходни връзки

РИМ-ДОБРИЧ, ПРЕДСТАВЯ "ТАТАРИТЕ И ТАТАРСКИТЕ ГОВОРИ В БЪЛГАРИЯ"... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди