изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:05 EEST
ПРЕДСТАВИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА БИЗНЕСА    
Политика Информационна среща с тема "Възможности за пряко европейско финансиране" се проведе в Добрич. Тя бе инициирана от народните представители от ГЕРБ Ирена Соколова, Румен Иванов и Живко Мартинов. Присъстваха областният управител Детелина Николова и кметът Йордан Йорданов.

Експертът по европейско финансиране Елза Григорова представи възможностите за еврофинансиране пред бизнеса на Област Добрич. Информира за възможностите да се кандидатства по седемте оперативни програми. Обърна внимание, че преди дни беше отворена програмата „Добри и безопасни условия на труд”, по които безвъзмездното финансиране е от 50 до 351 хиляди лева,  като за микро, малки и средни предприятия грантът е 100 %, а за едрия бизнес – 80%. Това включва подобряване на процеса на работа с подмяна на машини, модернизиране на производството, подобряване на средата на работа, например обособяване на стая за майки, които по-рано да посрещат своите деца, включване на лични предпазни средства и т.н. Всеки вид бизнес би могъл да се възползва от отворените схеми.
Всички малки и микро предприятия, създадени след януари 2014 г. до 3 май могат да кандидатстват с иновации за туризъм, софтуер и др. По Програмата за развитие на селските райони тече формирането на местните инициативни групи, които дават възможност за по-лесно финансиране за закупуване на машини или дейност на земеделските производители, посочи Григорова.
Тя подчерта, че България все още има малко присъствие в кандидатстване и реализиране на проекти по европрограми, осигуряващи пряко финансиране, и най-често от тази възможност се ползва IT-сектора у нас. За целта бизнесът от България трябва да участва със западен партньор. Елза Григорова даде пример с биоземеделието, което може да се подпомага и чрез проекти с пряко финансиране.  Тя даде за пример иновативен проект в Долна баня въз основа на патент на химик, успял да произведе вино без сяра, което помага при ред заболявания. По този проект ще се кандидатства с немски партньор, дори се обмисля възможност за включване в център за компетентност. Очаква се да се получат 8 млн. евро, за да се развие това производство.
Друга сфера е туризмът, когато се касае за разширяване на маркетингови пазари. Елза Григорова посочи още, че проекти с пряко европейско финансиране могат да подпомогнат сезонната трудова заетост, което е характерно за Добричка област заради земеделието и туризма.
Експертът запозна представители на бизнеса и местната власт от областта с програмите „Балкани Средиземно море”, „Европа за гражданите” и др.
Присъстващите поставиха проблема, че начинаещият бизнес не може да получи финансиране, за да стартира. „Големите фирми стигат лесно до програмите, а малките не успяваме”, сподели земеделски производител. Представители на бизнеса от областта поискаха от депутатите да поставят по време на парламентарен контрол въпроса за неспазването на срокове от земеделското министерство и неговите структури.
Сред срещата Елза Григорова проведе индивидуални срещи, за да консултира проявяващите интерес да се възползват от програмите. НДТ
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА БИЗНЕСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди