изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:08 EEST
НОВИ ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ЩЕ ИМА В БАЛЧИК    
Ред и сигурностВърховният административен съд касира изборите за общински съветници в Балчик. До избора на нов ОбС възстановява работата си този от предния мандат




Върховният административен съд потвърди решението на Добричкия административен съд за касиране на изборите за общински съветници в Балчик.
Решението бе взето по повод жалба на политическа партия "Движение за права и свободи", според която те получават само два мандата, вместо полагащите им се три.
До този резултат се стига заради грешки в отчитането на действителните бюлетини в официалния протокол на секцията в село Безводица. След образувана проверка се установяват действителни разминавания в броя на гласувалите, както и фалшифициране подписите на четири от членовете на комисията.
Решението на ДАС бе атакувано пред ВАС от Общинската избирателна комисия в Балчик и от 12 избрани общински съветници. Техните адвокати, както и представителят на прокуратурата са настояли решението на съда н Добрич да бъде отменено и преписката да бъде върната на Общинската избирателна комисия в Балчик за коригиране на изборния резултат, съобразно установените действителни гласове.
Върховните съдии обаче са потвърдили решението на съда в Добрич, според който, съдът няма правомощия да променя изборния резултат, а само да се произнесе по законосъобразността на решението на ОИК.
В решението си ВАС посочва, че съдът в Добрич е установил допуснато съществено нарушение от страна на членовете на СИК-с. Безводица. при отчитането на изборния резултат. Протоколът безспорно е неавтентичен, защото е подписан само от трима от членовете на секционната избирателна комисия, като при седемчленна комисия с подписан протокол само от трима от членовете й няма как да се приеме, че има изразена валидна воля относно отразения изборен резултат в протокола.
Всъщност няма протокол и няма резултат от избора в СИК-с. Безводица, поради което не може да се възприеме и тезата за допусната грешка в пресмятането или някаква техническа грешка, която може да се отстрани от ОИК-Балчик, като й се върнат изборните книжа за отразяване на верните резултати, получени при гласуването. Допуснатите нарушения от членовете на СИК-с. Безводица. при отчитането на изборния резултат са съществени, като порокът е толкова голям, че води до липсата на воля у членовете, след като само три от подписите са автентични, а останалите четири-неавтентични, посочва ВАС. Поради това той потвърждава решението на административния съд в Добрич.
 Предстои президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за насрочване на нови избори за Общински съвет в община Балчик, който вероятно ще бъде през месец юли.
Юристи коментираха за НДТ, че „Когато съдът е спрял изпълнението на решението на общинската избирателна комисия за резултатите от изборите за общински съветници или е обявил изборния резултат за недействителен, срокът на пълномощията на общинския съвет, чийто мандат е изтекъл, се възобновява до полагането на клетва от новоизбрания общински съвет“. Т.е. местата си в Общинския съвет в Балчик отново ще заемат общинските съветници от мандат 2011-2015 г. НДТ


Партия, Коалиция, ИК Мандати
1 ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ 3
7 MK “Силен Балчик” 3
9 БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ 4
10 РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК 3
12 ПП АБВ / АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ/ 2
16 Движение за права и свободи-ДПС 2
17 ПП ГЕРБ 4

 


Сходни връзки

НОВИ ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ЩЕ ИМА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди