изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:07 EEST
Представят американския опит в правилното хранене на децата с увреждания    
НовиниОт 22 до 26 април 2016 г., по покана на Лумос, на посещение в Добрич ще бъдат специалисти от американската организация SPOON, които ще обучат представители на услугите за деца с увреждания на територията на област Добрич, последвано от практическа работа в един от новите Центрове за настаняване от семеен тип на деца с уврежания.


Целта на посещението е да споделят своя опит по темата за недохранването и уврежданията и да представят инструмент, който всички, грижещи се за деца с увреждания, могат да ползват - „Кратка оценка на елементите на храненето“. „В момента на територията на област Добрич функционират 4ЦНСТ, в които живеят деца и младежи с увреждания.Методиката, която ще представят американските колеги, ще подкрепи специализираните грижи за тях и ще доведе до подобряване на процеса на хранене, който при децата с увреждания е от изключителна важност.“ - уточнява Трендафил Меретев – Директор на Лумос за България.

Представяне на инструмента

„Кратка оценка на елементите на хранене“ беше разработена с цел да се оцени и подобри храненето и уменията по време на хранене на бебета и деца с увреждания, които живеят в резидентни услуги. Възраст и среда: „Кратката оценка“ може да се прилага на деца с увреждания от момента на раждане до 18 годишна възраст, както на живеещи в резидентни услуги, така и в приемна грижа по цял свят. Защо има нужда от него: Бебетата и децата с увреждания в резидентните услуги са изложени на по-висок риск от влошаване на здравето като пряк резултат от неподходящи практики в храненето. Ползи: Подобряването на практиките в храненето при децата с увреждания може да намали рисковете от задавяне, аспирация, пневмония, заболявания на горните дихателни пътища, недохранване и смърт.Освен това, правилните методи на хранене са много важен компонент за качеството на живот и достойно отношение към децата с увреждания.
Информация за връзката между храненето и увреждането
При реализирането на проект „Детство за всички” в периода септември – октомври 2010 г. беше направена оценка на децата от домовете за деца с умствена изостаналост, домовете за деца с физически увреждания и домовете за медико – социални грижи. Един от резултатите на тази оценка бе идентифицирането на една особено уязвима група  от рискови деца и младежи - 265, за които са необходими спешни мерки. ДАЗД се обърна към фондация ЛУМОС за подкрепа при работата с тези деца. След внимателно разглеждане на ситуацията, се стигна до идеята в един от големите домове за деца с умствена изостаналост (ДДУИ) в България, където има значителен брой деца с тежки и множествени увреждания, т.нар. „лежащи деца”, да бъде изпратен специалист по храненето от Великобритания, който да консултира персонала по отношение на работата с тези деца. Напавените изводи бяха следните: 1. проблемът с критичното състояние на децата/ младежите в ДДУИ е следствие не само на тяхното увреждане и здравословно състояние, но и на реакцията на хората около тях (по отношение на тяхното увреждане) и на средата, в която са принудени да живеят. 2. Основното допускане по отношение на тези рискови деца и младежи е свързано с това, че при тях очевидно основните съставки и хранителни вещества, осигуряващи живота и развитието липсват или не са достатъчни – те са с много ниско тегло, малък ръст и често тяхното развитие не съответства на календарната им възраст. Това е вярно, но само до някъде, тъй като храната в ДДУИ по принцип е в достатъчно количество и разнообразие. Следователно децата не гладуват, или по-точно гладуват за нещо друго.
Анализът на храненетоотново подчертава, че наред с медицинския е налице и социален проблем. Т.е. децата ГЛАДУВАТ, но не за храна, а за индивидуално отношение и внимание, за общуване с друго човешко същество. Доказано е, че липсата на общуване, контакт и отношение с друго човешко същество може да бъде вредно за развитието на човек, въпреки предоставянето на добри грижи и наличие на качествена храна.

Информация за SPOON
Фондацията SPOON работи за промяна на храненето и хранителните практики при децата, които живеят извън семейството си, и при децата с увреждания. Тези деца са в най-голям риск от недохранване, което влошава тяхното когнитивно и физическо развитие в ранното детство и през целия им живот. Съществуват обаче ресурси, които могат да защитят тези деца от предотвратимото и разрушително въздействие на непълноценното хранене и неправилните техники на хранене. За да отговори на тази изключително важна потребност, Фондация SPOON създава и разпространява по целия свят готови за използване инструменти, осигуряващи на децата, които често остават незабелязани, пълноценно хранене и основни хранителни практики.
Морийн Декинга, магистър, специалист по детско хранене
Морийн е педиатричен логопед патолог, с опит в подобряването на живота на хората с хранителни, комуникативни и когнитивни затруднения. Тя е посветила по-голямата част от своята кариера на децата от 0 до 3-годишна възраст, със специален фокус върху тези, които са уязвими от здравна гледна точка и хората, които се грижат за тях. През последните 13 години Морийн е собственик на бизнес и предприемач, който управлява малка частна практика в Аризона, САЩ. Тя комбинира усилията си на специалист и филантроп, за да развива и насърчава системи, които подобряват качеството на живот на тази специална група деца.
Тами Теске, магистър по бизнес администрация, директор програми
През последните 15 години, Тами е работила за овластяване на уязвимите общности и създаване на устойчиви, справедливи и жизнени общества по целия свят, като е разработвала и управлявала международни програми за хуманитарна помощ и развитие. Преди да се присъедини към Фондация SPOON Тами е била мениджър на спешната хуманитарна помощ в Medical Teams International – здравна организация, работеща по целия свят, която осигурява програми за хуманитарна помощ и развитие на всички нуждаещи се лица. В тази организация Тами е изпълнявала централна роля  при организирането на хуманитарната помощ за някои от най-големите хуманитарни бедствия в историята, включително мощното земетресение, последвано от цунами в Индийския океан, земетресението в Хаити и гражданската война в Шри Ланка.

 


Сходни връзки

Представят американския опит в правилното хранене на децата с увреждания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди