изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:01 EET
РЕМОНТЪТ НА ДВА ОБЩИНСКИ ОБЕКТА ЩЕ ПЕСТИ 62 Т ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ    
ИкономикаПроектът „Енергийна ефективност в отоплителните инсталации на ЦДГ №10 „Слънчице” и Комплекс за социални услуги в град Добрич“  по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от „Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство” 2009-2014.  бе представен на пресконференция вчера. В нея участваха и представители на партниращата организация - асоциацията Norsk Energi, от Осло, Норвегия.

Той е на стойност 415 000 лева и е с краен срок на изпълнение на дейностите до 18 септември тази година. 
По него ще се извърши ремонт и оптимизиране на отоплителните инсталации в двете общински заведения със социален характер.
В детската градина, която вече е санирана, се предвижда подмяна на котел на газово и течно гориво, изграждане на нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация, поясни инженер-енергетикът Елена Анастасова, която е ръководител на проекта.
В Комплекса за социални услуги ще се оптимизира отоплителната инсталация, чрез подмяна на котли и нова отоплителна мрежа.
Очаква се с реализацията на проекта да се повиши комфортът на обитаване в сградите, при намаля¬ване разхода на енергия за отопление и респективно спестяване на въглеродни емисии. Прогнозата е спестеният годишен финансов ресурс да е в размер на 25 800 лв.
След ремонта два общински обекта ще спестят 169,123 MWh енергия и 61,68 тона въглеродни емисии годишно след реализацията на нов проект на Община Добрич.
От екипа увериха, че след избора на изпълнители графикът ще бъде направен така, че ремонтът в ЦДГ "Слънчице" ще се извърши поетапно, за да няма трусове и сериозни затруднения за родителите и децата.
В Комплекса за социални услуги ще се оптимизира отоплителната инсталация, чрез подмяна на котли и нова отоплителна мрежа.
При реализацията на проекта ще се залага на внедряване на високи технологии - компютърно управление и зониране на сградите, обясни инж. Гроздан Илиев.
Партньорът по проекта - асоциацията Norsk Energi, ще обучи общински експерти в областта на енергийния мениджмънт. Асоциацията има стогодишен опит и помага на бизнеса и местните власти как да оптимизират разходите на енергия, каза старши експертът в организацията Сергей Фащевский.
През септември, когато се предвижда да бъдат открити обновените обекти, в рамките на проекта в Добрич ще се състои и форум за енергийната ефективност. НДТ


 


Сходни връзки

РЕМОНТЪТ НА ДВА ОБЩИНСКИ ОБЕКТА ЩЕ ПЕСТИ 62 Т ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди