изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:00 EET
ИЗЛОЖБА НА БЕДИГ БЕДРОСЯН В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ    
КултураИзложба „Земя между реката и морето" на Бедиг Бедросян /1912–1989/ ще бъде открита утре от 18 часа в Художествената галерия в Добрич. Експозицията "Земя между реката и морето" е част от проекта "Родова памет" на сдружение "Арарат"-Варна и гостува в Добрич след галериите в Пазарджик и Пловдив. През миналата година тя бе показана първо в Художествената галерия в Силистра, а след това и в Градска художествена галерия–Варна.  

Бедиг Бедросян е потомък на арменски бежанци, израснал в Силистра. В младежките си години попада под влияние на румънската живописна школа и на нейните представители от Букурещ. Близкото му приятелство с художника Тодор Добруджански формира неговия стил. От 1945 г. редовно участва в окръжни изложби в Силистра и общи художествени изложби в Шумен, Добрич, Варна, Габрово и др. Бедросян е един от основателите и член на ръководството на Групата на художниците в Силистра. През 1967 г. е награден с орден „Кирил и Методий“–ІІІ степен.
През 1969-70 г. посещава Армения и създава цикъл пейзажи „Армения“. Ретроспективни изложби на художника са уреждани в Силистра през 1972, 1982, 1987 г., а през 1980 г. открива самостоятелна изложба в Централния военен клуб, София. Негови картини са притежание на частни колекции в страната и чужбина – в Германия, Франция, Армения и Художествените галерии в Силистра и Добрич.
Бедиг Бедросян ще бъде почетен в Силистра с монумент на входа на Градската градина, дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа, близък приятел на художника и е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат"-Варна.
Изложбата в Добрич ще продължи до 19 май. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА НА БЕДИГ БЕДРОСЯН В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди