изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:32 EET
ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ В ДОБРУДЖА    
ОбществоВ ХобиСклуб гостува Ивелина Романова, специалист в Регионален исторически музей – Добрич. Тема на разговора бе пролетният цикъл от празници и обичаи в Добруджа. С тях започва пролетното равноденствие, природата се ражда за нов живот, с нова премяна. Слънцето свети по-ярко и денят започва да расте. Смята се, че на Благовец идват прелетните птици, за да свият гнездо и да създадат поколение.

Специално се очаква кукане на кукувица, като по броя на кукането се гадае продължителността на живота. Обичаите и обредите, които се изпълняват през пролетта са за дома и семейството, добитъка, заораването и засяването на полето. Свързани са и с култа към предците. Особено внимание се отделя на вземането на прошка и времето на Великия пост. През пролетта песните и танците са жизнерадостни, цветни, изпълнени с наричания за здраве и плодородие. В бредното облекло и украса преобладава червеният цвят – символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява богинята майка земя, а белият символизира водата и светлината. Ястията на трапеза са свързани с местните обичаи и изсквания според празнично обредната система. Част от ритуалите са свързани с паленето на огньове и клади, които се прескачат за здраве и за прогонване на змиите и гущерите, злите духове и орисници, както и с различни предания, вярвания и гадания за здраве, щастие и благополучие в семейството, за предпазване от градушка, бродници и лоши болести, за добра реколта.
По време на лекцията някои от клубяните нетърпеливо споделяха свои спомени за обичаите в тяхното семейство и родно място. Други се върнаха в моминството и си спомниха лазарски напеви и наричания. Цялата аудитория се изпълни с пролетно настроение. Срещата завърши с оживена дискусия. 
 


Сходни връзки

ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди