изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:36 EEST
КОМИСИЯ ЩЕ РАЗРАБОТИ КРИТЕРИИ ЗА КОНКУРС ЗА ИЗЛОЖБЕН КОМПЛЕКС    
НовиниВ началото на вчерашното заседание на Общинския съвет малчуганите от ЦДГ 32 „Зорница“ поздравиха общинските съветници и кметския екип и с настъпващите Великденски празници. Изпълнените песни и стихове от децата внесоха празнично настроение в залата на Общинския съвет.





По предложение на общинския съветник Боян Саркизов местният парламент почете с минута мълчание загиналите над милион и половина арменци по време на извършения спрямо тях геноцид преди 101 години. Саркизов прочете обръщение от името на Сдружение „Арменска общност” в Добрич. В него се казва: „За арменците по света, 24 април е ден на възпоменание, към паметта на  милион и половина техни предци, станали жертва на една антихуманна политика”. Припомнено бе, че през април 2008 година Общинският съвет на град Добрич приема декларация, признаваща историческата истина за геноцида, извършен на 24 април 1915 г.
Стратегия за развитие на социалните услуги от 2016 до 2020 г. приеха общинските съветници. Стратегията предвижда да бъде намален с 15 % броят на децата, настанени извън семействата си, както и да се осигури спад от 5 до 10 % на децата в риск от отпадане от училище.
Приета бе информация  за извършените промени на приходите и разходите по бюджета на общината за първите три месеца на 2016, както и актуализираното разпределение на променените бюджети на разпоредителите с бюджета към края на март бе гласувана от съветниците на Добрич. Данните сочат, че за делегираните от държавата дейности има увеличение с 407 633 лева, а намалението за местни дейности е 39 157 лева. Извършените финансови корекции и непризнати разходи по проекти са в размер на  88 491 лева, а финансовата помощ, отпусната на НЧ „Йордан Йовков” е 46837 лева. Общинските съветници решиха да отдадат на търг с тайно наддаване за 5 години три кабинета в бившата стоматологична поликлиника.
След сериозни дебати отложен за следващо заседание бе проектът за нов правилник за организация  и реда за ползване на общинските пазари. Предложението докладната записка да бъде върната за доработване бе на група съветници от ПП ГЕРБ. Коментирано бе дали да останат като приложение към правилника текстовете, касаещи таксите, наемните цени  и начините на плащане, които са утвърдени с общинска наредба. Стана ясно също, че в последния момент са били внесени предложения от работещите в „Общински пазари”.
Бурни дебати предизвикаха и докладните записки за финансово-икономическите резултати и приемането на годишния отчет и баланса за миналата 2015 год. на дружествата със 100 % общинско участие – ДКЦ 2, Център за психично здраве, Комуналефект, Жилфонд-Инвест, Столове ЕООД, Тролейбусен транспорт, Автобусен транспорт и Градски транспорт. Зам.-кметът Росица Йорданова посочи, че е поставен срок до 10 май дружествата да предложат своите бизнес-задачи. Общинският съветник от Реформаторския блок Йордан Манов настоя управителите на дружествата да не бъдат освобождавани от отговорност, но само той подкрепи предложението си.
Решено бе за дружествата, в които общината има дялове, да се иска минимум 50 % от печалбата да бъде заделена за дивидент. Изключение се прави за ДКЦ 1, чиято печалба се предвижда да се използва основно за изплащане на дигитален мамограф. Предложено бе 10 % от печалбата на  МБАЛ – 241,64 лева да отиде за фонд „Резервен“, а останалите – 2174 лева, за покриване на стари загуби.
Съветниците дадоха мандат на представителя на Общината в общото събрание на МБАЛ – кмета Йордан Йорданов, да гласува въздържал се при евентуални смени в Съвета на директора на дружеството на свиканото събрание.
Широка дискусия предизвика докладната по отношение на предложението за изграждане на изложбен комплекс върху терен общинска собственост на ул. „Батовска”, което в началото на годината бе внесено от Асоциацията на земеделските производители. На общинските съветници бяха предложени два варианта - учредяване възмездно право на строеж, чрез публичен конкурс за изграждане на изложбен комплекс върху общински терен, като Общината да получи като обезщетение собственост в размер не по-малко от 30% от застроената площ, или даване на съгласие за разглеждане на инвестиционни предложения за изграждане на изложбен комплекс върху терен общинска собственост, след влизане в сила на предстоящи законодателни промени. След продължителни коментари бе избрана временна комисия, която ще изработи критерии за провеждане на конкурс. Решено бе да се направи и данъчна оценка на имота.
Общинският съвет даде съгласие Регионален исторически музей - Добрич да подаде искане до Министерството на културата за предоставяне на целева финансова подкрепа за реконструкция и адаптация за творчески дейности на къща-музей „Адриана Будевска". За ремонта е разработен проект, за който бяха заделени 5 000 лева от бюджета на Добрич за т.г.
Очаква се Министерството да даде отговор дали ще финансира дейностите до края на лятото. НДТ
 


Сходни връзки

КОМИСИЯ ЩЕ РАЗРАБОТИ КРИТЕРИИ ЗА КОНКУРС ЗА ИЗЛОЖБЕН КОМПЛЕКС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди