изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:50 EET
ЩЕ ИМА ЛИ ДОМИНО В ЕС?: Гърция на прага на фалита, ще облага чуждестранните автомобили    
Европейски съюз Транзитна такса, под формата на винетни стикери с чип за автомобилите с чуждестранни номера, обмисля да въведе гръцкото правителство в рамките на новите мерки, които ще бъдат предложени на кредиторите. Очаква се от тази мярка приносът да бъде приблизително 15 милиона евро.

А ситуацията с кредиторите е доста сложна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска до дни да се проведе среща на финансовите министри от еврозоната, чиято основна тема ще бъде именно Гърция. Във видеото: последната среща на Еврогрупата за Гърция.

„Нуждаем се от конкретна дата за нова среща на Еврогрупата в близкото бъдеще и не говоря за следващите седмици, а за дни“, заяви Туск пред репортери в Брюксел. „Трябва да избегнем ситуация на подновена несигурност около Гърция“, допълни той.

По-рано днес стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас иска спешно да разговаря с Туск и свикване среща на върха, на която да се обсъди пакет от помощи за правителството в Атина.

Часове по-рано срещата между представителите на Гърция и на международните кредитори завърши без резултат.

А на 20 юли страната трябва да върне дълг от 2,2 млрд. евро на Европейската централна банка. Ако това не се случи, правителството е заплашено от фалит, а Гърция, от излизане от еврозоната.

Уравняващите в Атина се надяват с новата такса да използват масовата емиграция на гръцки фирми основно към България, чийто брой надхвърля 70 000.

Министерството на финансите смята да даде „отговор” на все по-големия брой водачи на автомобили, които шофират превозните си средства с чужди регистрационни номера,  главно български, на територията на Гърция, за да избягват високите пътни такси, както и данъка за луксозен начин на живот, който се налага за частните автомобили с двигател над 1.929 кубика. 

В новите мерки се предвижда също и увеличаване на таксата за регистрация на частните автомобили.  Увеличаване на данъчната тежест ще има както при купуването на нови автомобили, така и за вноса на употребявани коли. 

Планира се още налагането на специален данък за хотелите за еднократните нощувки. На хотелите с три звезди ще се налага специална такса от три евро за нощувка, на хотели с четири звезди - четири евро за нощувка, за петзвездните – пет евро., като от тази мярка се очакват допълнителни приходи за хазната от порядъка на 400 млн. евро.

Налагането на акциз за кабелната телевизия, увеличаването на акциза на газта и бензина, както и увеличаване на ДДС ставката, са също част от предвидените мерки на гръцкото правителство. 

В същото време затягането на данъчния режим наред със строгите мерки за икономии, диктувани от кредиторите на Гърция, вече нанесоха тежък удар на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на гръцката икономика. Най-малко 200 000 компании са закрити от избухването на дълговата криза през 2010 г. до момента.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

ЩЕ ИМА ЛИ ДОМИНО В ЕС?: Гърция на прага на фалита, ще облага чуждестранните автомобили | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди