изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:51 EEST
Министър Вежди Рашидов бе награден с орден „Златен кръст на Свети Леополд”    
По светаКлостернойбург. На официална церемония тази вечер в един от най-известните манастири в Австрия – Клостернойбург, след откриването на изложбата „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“ върховният прелат на светата обител Бернхард Баковски награди министъра на културата Вежди Рашидов с най-високото отличие – „Златен кръст на Свети Леополд”. Престижният знак се връчва на министър Рашидов за заслугите му за развитието на българо-австрийските културни отношения. От своя страна министър Вежди Рашидов връчи като подарък за музея на манастира картина на известния български художник Николай Янакиев, озаглавена „Светлина”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.


По-рано днес при изключителен интерес в залите на манастира Клостернойбург в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев и на министъра на културата Вежди Рашидов, както и на премиера на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, на министъра на образованието, социалната политика и европейските въпроси на Долна Австрия Барбара Шварц, на посланика на България в Австрия Елена Шекерлетова и на Негово Високопреосвещенство Средно- и Западноевропейския митрополит Антоний, както и на ръководители на дипломатически мисии и на директора на Национален археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, официално бе открита изложбата „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“.
На откриването премиерът на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол благодари за изключителната българска експозиция и специално отбеляза, че за Австрия и за прочутата света обител Клостернойбург е чест подобна изложба да гостува в нейните зали, особено след изключителния успех, който пожъна България в Лувъра с „Епопея на тракийските царе”. Премиерът Прьол подчерта още, че Европа и културата са двигателят за развитието на Долна Австрия.
Изложбата „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“ се организира от Национален археологически институт с музей при БАН и включва около 135 експоната – основно православни икони и църковна утвар. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Министър Вежди Рашидов бе награден с орден „Златен кръст на Свети Леополд” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди