изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:17 EEST
Извършиха смени в ръководството на „Албена“ АД    
Туризъм„Ди Ви Консултинг“ ЕООД е новият член на Съвета на директорите на Албена АД. Това реши днес общото събрание на акционерите на туристическото дружество. На него бе представен 88,03% от капитала. Акционерите приеха финансовия отчет за 2015 г. „Албена“ АД отчита неконсолидираната печалба в размер на 9,54 млн. лв. при ръст на годишна база от 13,2%. Той бе одобрен с гласовете на притежателите на 3 648 686 акции, срещу 137 „против“. Несъгласни с отчета бяха проф. Тодор Радев и Христо Митев.
Flamingo Grand / Фламинго ГрандАлбена / AlbenaАлбена / Albena Снимка: Йоанна ДуковаАлбена / Albena Снимка: Йоанна Дукова




Опасения относно икономиката на „Албена“ изрази проф. Радев, като посочи, че преди 10 години акциите на дружеството са се търгували по 147 лева, а сега са по 47 лева. По думите му, над 2/3 от дружествата в групата са губещи. „9 млн. лева печалба са абсолютно недостатъчни за група с активи от 0,5 млрд. лева.
Тодор Радев и Христо Митев гласуваха и против предложеното освобождаване от Съвета на директорите на Ивелина Грозева и Иванка Данчева. Самата Грозева заяви, че „предложението за освобождаването й е свързано със сериозните разминавания, които има с изпълнителния директор по отношение на управлението на компанията и нейните дъщерни дружества. Тя заяви, че „Албена“ АД бележи загуба на основни пазари – Германия, Англия, Франция, Скандинавия, Бенелюкс.
Едно от тях е относно това, че въпреки инвестициите на „Албена“АД по материално-техническата база на комплекса, се наблюдава намалена ефективност и липса на адекватна възвращаемост на инвестиции. Другото е по отношение на възвръщаемостта на инвестициите на „Албена“ АД в дъщерните й дружества, както и тяхната ефективност. „Албена от модерна корпоративна структура, започва да прилича на затворено пазарно стопанство от миналия век“, посочи Грозева.  Все пак, тя посочи, че приветства влизането в съвета на директорите на най-големия български пенсионен фонд, което ще допринесе за по-добър контрол върху дейността на дружеството и ще доведе до увеличаване на стойността на акциите на всички акционери.
В отговор търговският директор Маргита Тодорова подчерта, че цифрите за 2015 г. сочат, не само, че няма намаление, но има и ръст на Бенелюкс, скандинавски и полски пазар. Започналата тенденция за връщане на позициите на „Албена“ АД на тези пазари се доказва от увеличения брой нощувки и на увеличения брой на туроператорите, които проявяват интерес към Албена. Миналата и тази година един от сериозните оператори на пазар Белгия и Франция направи своя клуб и стартира програма. „Не съм съгласна с твърденията за загуби на пазари. Позициите на Албена са стабилни и има положителни тенденции на основни пазари.
С гласовете на притежателите на 3 648 536 от акциите Ивелина Грозева и Иванка Данчева бяха освободени от Съвета на директорите. Неговият нов член е "Ди Ви Консултинг" ЕООД, което ще е с мандат до края на мандата на действащите в момента членове на съвета, а именно - Красимир Станев, Радосвет Радев, Маргита Тодорова и Иван Калинков.
Едноличен собственик на капитала на Ди Ви Консултинг ЕООД е инвестиционният посредник "Ди Ви Инвест" ЕАД, собственик на което е Ти Би Ай Ейч Файненшъл Сървисиз груп Н. В., Нидерландия. То притежава и 92,58% от ПОК "Доверие".
„В дъщерните ни фирми има много работа. В тях сме инвестирали около 100 млн. лева – в селскостопански дружества, ММЦ „Приморски“, „Бялата лагуна“, „Интерскай“, „Перпетуум мобиле“ и т.н. Само ако решим в момента да продадем „Приморско“ ще получим 150 млн. лева. Да не говорим за „Бялата лагуна“, за „Еко агро“ и т.н.“, каза след събранието пред журналисти изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев. „Въпросът е, че с мен г-жа Грозева няма никакви различия. Има различия със стратегията и начина на управление на нашата фирма. Тя от миналата година не участва в нашия съвет на директорите на „Албена“АД под претекст, че има конфликт на интереси, макар така и да не разбрахме какъв конфликт на интереси има. Тя не идва на заседания, праща ни преди всяко заседание да ни покаже, че почти с всичко, което се приема, тя е несъгласна. Намира всякакви доводи, с които търси контратезата на нашата. Разбира се, за това време си получава заплатата като член на СД, не се отказва от нея“. Станев обясни още: „В края на 2015 г тя дефинитивно заяви пред мен и г-жа Тодорова, че иска да напусне, да си прехвърли акциите от „Албена Холдинг“ в акции на „Албена“ АД. Това е нещо, което, ако бяхме се съгласили на нейното искане, към което се присъединиха Тодор Радев, Христо Митев и Лидия Шулева, ние трябваше да редуцираме контрола, който „Албена холдинг“ има в „Албена“ АД. От години наред контролът върху курортния комплекс и цялата холдингова структура „Албена“ АД се държи от „Албена холдинг“, което е нашето бивше работническо-мениджърско дружество с 1500 акционери и този контрол от 54 % да стане около 30 % т.е. Албена да остане един неуправляем кораб. Тяхната манипулативна дейност води до падане на цената на акциите. Моята лична оценка е, че таи група акционери искат да падне цената на акциите до максимално ниско ниво, за да се получи след това друга организация,  която да поеме контрола върху Албена. Това е моята трактовка. Може да съм прав, може и да не съм прав. Аз и моите колеги застанахме категорично против тяхното искане. Ни сме поели един начин на развитие на този курорт и искаме този начин да продължи. Техният начин, който отива към разпад, за мен лично означава по-големи печалби. Много бързо да си сложим няколко десетки милиона под мишница и да кажем „след нас потоп“. Ние не сме такива. Това е истината. Оттам са различията. Това не е нищо лично против нея. Допреди 3-4 години е била изключително ценен член на нашето дружество. От нищо не е била лишавана, както и досега – допреди няколко месеца. Но г-жа Грозева прие визия за развитието, която не съвпада с нашата“, каза още Красимир Станев. НДТ
 


Сходни връзки

Извършиха смени в ръководството на „Албена“ АД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди