изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:18 EEST
Светлин Русев ще свири в Албена на цигулка Страдивариус    
НовиниПрез новия сезон Албена предвижда да има амбициозна културна програма. Акцент в нея е гостуването на 16 юли на концертмайстора на оркестъра на Френското национално радио и Сеулската филхармония  - Светлин Русев с цигулка Страдивариус от 1710 г.  Това ще бъде един огромен концерт на симфоничния оркестър на филхармония „Пионер”, съобщи председателят на Съвета на директорите на „Албена” АД Радосвет Радев.



Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ “Проф. Веселин Стоянов” – Русе. През 1991-ва постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.
Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 г. е определен за класическо откровение на aсоциацията "Адами", а през 2001-ва е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.
Светлин Русев свири като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничния оркестър на Индианаполис, Националния оркестър „Джордже Енеску“, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Оркестър Ankara Presidential, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа. Работил е с диригенти от класата на Мунг-Вун Чунг, Л. Флайшер, Й. Менухин, Ю. Тояма, М. Яновски, Р. Лепърд, Д. Акселрод, Ф. К. Рот, Ж. Ж. Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн.
Свирил е на много от най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз-Елизе“, Театър „Шатле“, Cité de la Musique, Театър „De la Ville“, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала „Бела Барток“, Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.
От 2005 г. Светлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2007 г. е концертмайстор и на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 г. в България. Носител е на наградата „Кристална лира” 2006г.
От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. (“Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris”)
Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Nippon Music Foundation.

 


Сходни връзки

Светлин Русев ще свири в Албена на цигулка Страдивариус | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди