изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:35 EEST
ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Здравната каса трябва да реши ще остане ли онкологичното отделение в болницата    
ЗдравеЕдин от поводите за срещи в Министерството на здравеопазването на изпълнителния директор на МБАЛ – Добрич д-р Трифон Йорданов са били неизвестностите във връзка с продължаване на дейността на отделението „Медицинска онкология“, където се извършват химиотерапия и палеативни грижи.


"Дал съм становище и сме потвърдили желание да имаме сключен договор със РЗОК а продължаване на дейността на нашето отделение, което работи от 2009 г.  Според решението на НС на НЗОК, което е със силата на рамков договор, имаме известни колебания във връзка с комплексното обслужване на онкоболни.  Министерството на здравеопазването е запознато с обстоятелствата и са проведени разговори с РЗОК. Сключили сме допълнителни договори за медицинско обслужване по отношение на лъчетерапия и онкокомитет с цел стадиране на онкологичните заболявания и изготвяне на план за лечение при всеки един болен. Такива два договора сключихме миналата седмица с Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Шумен. И досега част от пациентите бяха насочвани за лъчетерапия към Шумен и Варна, с което считаме, че е допустимо сключването на договор за дейността на онкологичното отделение в МБАЛ – Добрич. Има и вероятност договор да не бъде подписан, което автоматично означава,  че отделението трябва да бъде закрито. „Ние не искаме нова дейност, а искаме да продължи дейността на старото отделение. Химиотерапията и към настоящия момент при нас се изготвя  в рамките на добрата медицинска практика, и като вид лечение си спазваме стандартите, които са в онкологията. Считам, че е неуместно пациенти от областта да бъдат пренасочвани в други административни области за нещо, което ние от години извършваме“, обясни д-р Йорданов.
Комплесното лечение на онкоболни, според новите стандарти, включва лъчетерапия, химиотерапия, молекулярна биология и медицина, 5 скенер и радионож. По разяснения от НЗОК трябва болницата да отговора на поне две от тези изисквания, за да си запази отделението. Областните болници в Добрич и Габрово са единствените с разкрити такива отделения.
Месечно в отделението на около 50 пациенти се извършва химиотерапия. В това отделение се изписват обаче лекарства дори за домашно лечение, включително и обезболяващи, опиати, които никой друг лекар не може да предпише. Оттам минават всички със следоперативни намеси. Така че всички онкоболни в областта са зависими от това отделение.
„Нямаме съмнение, че трябва да продължи работата на това отделение с цел улеснение на населението“, каза още д-р Йорданов.

 


Сходни връзки

ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Здравната каса трябва да реши ще остане ли онкологичното отделение в болницата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди