изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:55 EEST
Самозабравянето на една върхушка    
Новини

Съюзът на съдиите с ултиматум срещу парламента. От години ръководството на Съюза на съдиите в България не просто си е присвоило правото да говори от името на цялата съдийска общност, но и да бъде проводник на интересите на задкулисието в опитите му да овладее съдебната система.



Безпрецедентно! В рамките на няколко дни главният прокурор и министърът на правосъдието бяха принудени да отправят питания до Върховния касационен съд, породени от увеличаващите се случаи на леки присъди на шофьори, които при катастрофа са причинили нечия смърт.

И Цацаров, и Захариева целят чрез тълкувателната дейност на Наказателната колегия на ВКС да се осигури уеднаквяване на съдебните решения по казуси, които освен болка за близките на загиналите често имат и силен обществен резонанс.

Всичко това е породено от противоречиви съдебни решения, били те на първа, втора или окончателна инстанция, в които се решават съдби и на шофьори, които ако веднъж успеят да се измъкнат от правосъдието заради “милостив” съдебен състав, вероятността утре да извършат нова катастрофа с фатален край, е изключително голяма.

На този фон една организация, издържаща се от чуждо финансиране, било то през грантовете на Фондация “Америка за България”, Норвежкия финансов механизъм или чрез директни дарения от чужди посолства, и претендираща да представлява съдийското съсловие у нас, не само че не изразява становището си по безпрецедентната ситуация, в която на главния прокурор и на правосъдния министър им се налага да вкарат в “правите” релси съдийските решения, но тъкмо обратното - продължава да търси начин да осигури тотално капсулиране на Темида и поставянето на съдебната система в зависимост от интереса на олигархичното задкулисие.

Разбира се, става въпрос за Съюза на съдиите в България. От години ръководството на организацията не просто си е присвоило правото да говори от името на цялата съдийска общност, но и да бъде проводник на интересите на задкулисието в опитите му да овладее съдебната система. В мандата на провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов върхушката на Съюза на съдиите в България на практика ръководеше правосъдното министерство. От 4-5 месеца насам групата следва практиката на ултиматуми и откровено рекетьорски подход спрямо новия екип на МП и партиите от мнозинството в Народното събрание. Преди малко повече от месец ръководната върхушка на ССБ, която се изживява като новото Политбюро на съдебната система, дори си позволи ултимативно да иска от депутатите да приемат определени текстове в измененията на Закона за съдебната власт - в противен случай представителите на организацията нямало да участват в обсъжданията на бъдещи промени на законодателството.

А преди броени дни от ССБ излязоха с пореден лобистки призив, чиито адресати отново са правосъдното министерство, правителството и Народното събрание. Този път Политбюрото на Темида иска от изпълнителната и законодателната власт да прокарат такива текстове във втория пакет от изменения на съдебния закон, с които организацията да затвърди менторската си роля в ползващата се с едва 5-6% обществено доверие съдебна система.

Съвсем отделна тема е как с действията си ССБ непрекъснато допринася за ниския рейтинг на правосъдието у нас, но много по-важно е доколко действащата като политическа партия организация има легитимността да представлява цялата съдийска общност.

От ССБ твърдят, че имат малко над 1000 членове, което е около половината от действащите съдии в цялата страна. В същото време, макар много от магистратите да са членове на организацията, ноторно известен факт е, че мнозинството от тях от години не са плащали членски внос, нито са участвали в инициативи на ОФ-то на съдиите - ССБ, с което са демонстрирали недвусмислено своето дистанциране от политическите действия на върхушката на организацията в столицата.

Въпросът за легитимността е важен, защото от съобщение на ССБ, пуснато в дните между Цветница и Великден, става ясно, че съдии от 14 различни съдилища в цялата страна се били събрали на “работна среща” в хотел във Велико Търново и решили каква да е позицията на съдийската общност за очакваните в следващите седмици нови предложения за промяна на ЗСВ.

Важно е да се отбележи, че половината от съдиите, които са присъствали, са магистрати от районно ниво, както и фактът, че от ССБ много държат да подчертаят, че разходите им са били за сметка на холандското посолство. Дори няма нужда да си задаваме въпроса дали някой от отдъхналите във Велико Търново магистрати би си направил отвод, ако днес или утре му се наложи да гледа дело, по която страна е дружество, в което има холандски капитали. Отговорът е лесен.

Само преди година, когато след множество отлагания тогавашният министър на правосъдието представи намеренията си за реформа на ЗСВ, наблюдателите с право установиха, че поправките всъщност са изготвени не от правосъдното ведомство, а именно от съдийско-политическата групичка от 20 софийски съдии, обсебила марката “Съюз на съдиите в България”. След като намеренията им бяха разобличени, сега от ръководството на ССБ за пореден път се опитват да издействат превръщането си в ключов фактор в управлението на съдебната система у нас.

Една от идеите, които ССБ иска да се въведе с промените в ЗСВ, не само че може да се определи като екзотична, но въвеждането й би довело до тотално разрушаване на съдебната система, а именно - “съдилищата да се управляват на ротационен принцип от всички съдии или да се даде възможност общите събрания да отзовават председателите”.

Чрез това и много други предложения, на практика, се прави опит за тотално сегрегиране на работата на Висшия съдебен съвет, на който ще се отнемат властови правомощия да изпълнява една от най-важните му роли по конституция, а именно - да взима решенията за кадровите и дисциплинарните производства на съдилищата, прокуратурите и следствието. Вместо това магистрати, които имат амбиции за кариерно израстване, особено тези, които искат да са и административни ръководители, ще бъдат принуждавани да следват политика, която е предначертана от обвитата с олигархически финансови и политически зависимости върхушка на ССБ. Хипотеза, която практически би изглеждала така - ако искаш да се издигаш в кариерата, ще ти трябва “служебна бележка” от ОФ-то на Темида.

Освен, че искат общите събрания на съдиите да предлагат на ВСС кандидатури на председатели на съответния съд, върхушката от ССБ претендира съдии от районно ниво, т.е. с минимален юридически стаж, да участват в издигането на административни ръководители на окръжни и дори на апелативни съдилища. Зад тази идея прозира чисто лобистки опит на политбюрото на съдебната власт да осигури за пореден път издигането на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Поправката “Куцкова” в ЗСВ, която от ССБ искат да прокарат, би позволила на властващата в сянка в съдийското ОФ и известна с политическите си пристрастия магистратка най-накрая да получи заветния началнически пост, за който от години се бори.

Друго от предложенията на ССБ - “да се утвърди принципът заместник-председателите на съдилищата да бъдат съдии от съответния съд освен в случаите, в които няма такива кандидати”, нагледно показва доколко организацията действа принципно, както претендира, или строго конюнктурно, когато дадено решение е в интерес на олигархичното задкулисие.

В началото на април, точно преди Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии, по предложение на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов за заместник-председатели на съда трябваше да бъдат назначени съдии, които са командировани само преди броени месеци от Софийския районен съд. Изненадващо, в деня, в който ВСС трябваше да гласува това предложение, Топалов го оттеглил. Дали го е направил, защото е имал опасения, че мнозинството от съвета може да го бламира, ще се разбере, когато точките с предложенията за назначаването на съдийките от СРС Биляна Балинова и Радостина Данаилова за заместнички на Топалов в СГС бъдат отново внесени, но този път само в съдийската колегия на ВСС, в която ще е нужна подкрепата на далеч по-малка група членове на съвета.

И макар че действията на Калоян Топалов, който формално да не е пряко свързан с върхушката на ССБ, но от встъпването си в длъжност прокарва политиката на съдийското ОФ в СГС, отдавна са преминали етичните норми на магистратите, ставаме свидетели как с месеци политбюрото на съдиите си мълчи за безобразията, които всекидневно стават в Съдебната палата в София.

Иначе много активната организация Съюз на съдиите в България остава безмълвна както по отношение на скандалния опит на Топалов да прокара назначенията на кумата и кумицата, както Балинова и Данаилова са известни в СГС (първата е кумица на зам.-председателя на ВКС Красимир Влахов, втората е кума на последната съпруга на председателя на СГС Калоян Топалов - б.р.) като заместник административни ръководители на ключовата съдебна инстанция, а така и по един много по-тежък казус в СГС. Омерта за мълчание ССБ демонстрира по случая със самоубийството на съдия Цветан Ценов и опитите на прекия му началник Калоян Топалов да потъпче твърденията на близките на починалия магистрат, че отговорността за случилото се е именно на председателя на СГС.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Самозабравянето на една върхушка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди