изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:17 EEST
7 мита за съня    
Любопитно

Сънят е важен за отпочиването на тялото и ума и по тази причина е обект на постоянни изследвания от специалисти. В мрежата и научните списания има стотици материали за това как да спите по-пълноценно и безпроблемно, както и куп научни факти, които да ви помогнат да подобрите почивката си в хоризонтално положение. Оказва се обаче, че голяма част от тях са просто митове, с които се съобразявате, ала ефект няма. Вижте и най-популярните от тях:



1. Следобедната дрямка нарушава съня нощем

Точно обратното! Един следобеден сън може да ви помогне да спите по-пълноценно през нощта. Той разтоварва мозъка и когато се стъмни, този важен орган релаксира по-добре, тъй като не е обременен от тежки мисли и проблеми за решаване. Препоръчително е да почивате следобед между 5 и 20 мин в периода 14-16 часа.

2. Най-пълноценният и здравословен сън е в продължение на 8 часа

На някои хора са достатъчни 6 часа сън, на други – 9. Ако се чувствате здрави, отпочинали и добре, няма нужда да се съобразявате с някакви цифри. Всеки човек има различни нужди за покой и релакс.

3. Няма такова нещо като „прекалено много спане“

Дългият сън над 10 часа или краткият под 6 часа има негативни ефекти върху здравето. Лежането в хоризонтално положение за по-голям период от време забавя кръвообращението, променя нивата на кръвната захар и така ви прави уязвими към сърдечносъдови болести. Хубаво е да лягате и да ставате по едно и също време, като така ще научите тялото си на определен режим и ще му осигурите по-пълноценен и адекватен сън.

4. Сънят е нужен, за да „изключите“ от всичко

Мозъкът и тялото ни не се изключват! Те продължават да функционират макар и на по-слаби обороти, дори докато спим.

5. Възрастните хора се нуждаят от по-малко сън

Това е абсолютно невярно! Просто с възрастта доста от органите започват да работят с по-малък капацитет, което води до различни „сънни навици“ и нарушения на покоя през нощта, в резултат на което старите хора спят по-малко.

6. Тренировката помага за по-добър сън

Упражненията са добри за съня, но ако имате тежка тренировка, няма да може да затворите очи. Преумората е един от най-големите врагове на съня. В никакъв случай не тренирайте преди да си легнете! Тогава адреналинът ви е повишен и няма как да заспите спокойно.

7. Алкохолът помага да спите по-добре

Спиртните напитки могат да причинят истински хаос в тялото ви, особено в по-късните часове. Да, ако пийнете повече, ще заспите по-бързо, но сънят ви ще бъде неспокоен и на практика няма да успеете да си починете и да се възстановите.

http://www.tialoto.bg

 


Сходни връзки

7 мита за съня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди