изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:32 EEST
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 188 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ ХУМАНИСТ И ОСНОВАТЕЛ НА МКЧК ЖАК АНРИ ДЮНАН    
Общество

На 8-ми май 2016 г. се навършват 188  години от рождението на Швейцарският хуманист и основател на Международния комитет на Червения кръст Жак Анри Дюнан. От 1953 г. по решение на Международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан /1828 г./, на 8-ми май отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.




Предистория:

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е навсякъде по света за всеки , основано е да закриля живота и здравето на хората, да предотвратява и облекчава човешкото страдание във всичките му форми, без дискриминация. Движението се състои от отделни организации, които са правно независими една от друга, но са обединени по силата на общи основни принципи, цели, символи, правилници и управляващи органи.

 

Основните части на движението на Червения кръст са:

 

·         Международния комитет на Червения кръст /МКЧК/ със седалище Женева - частна институция, основана през 1863 година от Анри Дюнан. По силата на Международното хуманитарно право МКЧК има изключително правомощие да защитава достойнството и живота на жертвите на международни и вътрешни военни конфликти. Международния комитет на Червения кръст е награждаван трикратно с Нобелова награда за мир през: 1917, 1944 и 1963 г.

 

·         Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) е създадена през 1919 г. в Женева. Тя е обединение на националните червенокръстки дружества, насърчава и подпомага всички форми на  хуманитарно сътрудничество, застъпник е на интересите на отделните национални дружества на международно ниво. Организацията получава Нобелова награда за мир през 1963 година.

·         Червенокръстки дружества – национални организации в почти всяка страна по света. В МФЧК/ЧП членуват 189 национални дружества на 6 континента.

***

Българския Червен кръст е основан на 25 октомври 1878 година, признат е от МКЧК през 1885 г. и е член на Международната федерация на дружествата на ЧК и ЧП. По отношение на държавата е автономен, което му позволява да действа в съответствие с принципите хуманизъм, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Съчетаването на двата принципа – доброволност и хуманизъм е заложено в генезиса на Червенокръсткото движение. Доброволността предполага безкористност и като такава е белег за превъзходство. Доброволчеството в БЧК се мотивира от свободната воля и желание на личността. Всяко червенокръстко действие е  осъзнато себеотдаване на доброволец, член, дарител в полза на уязвимите. В област Добрич БЧК реализира дейностите си на територията на 8 общини, в които на доброволен принцип работят за социални каузи Общинските Червенокръстки организации.

Призив:

Обединени под мотото „Навсякъде за всеки“, безпристрастно и ден, след ден   доброволци и служители на областната червенокръстка организация помагат на уязвимите и нуждаещите се от подкрепа.  

Присъединете се към нас, към вековната идея за добротворство и благотворство!

Отличия за 2015 г.

По предложение на Областния съвет на Български Червен кръст Добрич, за активна Червенокръстка дейност през 2015 г. с решение на Националния съвет на БЧК се удостояват със звание „Отличник на БЧК“ 6 доброволци и 2-ма със звание „ Млад отличник на БЧК“ от младежката организация.

 

„ ОТЛИЧНИК НА БЧК“

1.     Соня Иванова Георгиева – доброволец на БЧК от 2006 г., председател на Общ. организация на  БЧК Добричка и член на Областен съвет на БЧК Добрич от 2013 г. - за активна червенокръстка дейност и принос за равитие и укрепване на Добричката организация.

2.     Мария Гочева Стойчева – Консултант-управленско консултиране, член и доброволец на Общинска организация на БЧК Добрич от 2006 г. - за принос в дейности по привличане на доброволци, членове и симратизанти.

3.     Калина Николова Димитрова – Психолог, член на БЧК от 2001 г., доброволец “ДЕРБАК“, Национален обучител по първа психологична помощ - за принос и участие в социално здравни програми и работа на терен като член на ДЕРБАК.

4.     Еленка Атанасова Петрова – Педагог, член и доброволец на БЧК от 2006 г. - за принос и участие в социално здравни програми и работа с деца в ЦОП.

5.     Веселин Вълчанов Ганев – Регионална дирекция национален строителен контрол -  дългогодишен безвъзмезден кръводарител дарил кръв над 60 пъти и участие в промоционални кампании на БЧК в град Добрич.

6.     Мария Великова Андреева – Община Генерал Тошево, технически сътрудник -   дългогодишен безвъзмезден кръводарител дарил кръв над 30 пъти и участие в промоционални кампании на БЧК в община Генерал Тошево.

 

„ МЛАД ОТЛИЧНИК НА БЧК“

1.     Елица Пенева – ХІІ кл. , ученичка във ФСГ „Васил Левски” гр. Добрич - за активна доброволческа дейност в БМЧК.
2.    
Никол Василева – ХІІ кл. , ученичка във ФСГ „Васил Левски” гр. Добрич - за активна доброволческа дейност в БМЧК.    

Д-р Артюн Еринозов

Директор секретариат

ОС на БЧК

 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 188 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ ХУМАНИСТ И ОСНОВАТЕЛ НА МКЧК ЖАК АНРИ ДЮНАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди