изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:22 EEST
Червен, червен Великден, зелен, зелен Гергьовден    
НовиниСветлият християнски празник Гергьовден е сред най-тачените в народния календар на българина, а в Добруджа е сред празниците, които се отбелязват във всяка къща.

По традиция и тази година на празника широко врати за добричлии отвориха домакините от Етнографската къща, където от сутринта до вечерта всеки може да мине и да се претегли за здраве на над 100-годишния кантар, принадлежал някога на богат търговец на вълна и да се полюлее на гергьовската люлка за здраве. Празнична гергьовска пита и обреден хляб домакините могат да си купят от подредената изложба-базар от регионалното подразделение на професионалната асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите. От сутринта двора на къщата бе изпълнен с млади и стари, дошли да се претеглят за здраве и да се полюлеят. Домакините пък етнографи ги даряваха с китка здравец. И за да е пълно усещането на за празник - през деня в двора звучат изпълнения на различни групи за автентичен фолклор и се вият кръшни хора, на които се хващат и гражданите.


 


Сходни връзки

Червен, червен Великден, зелен, зелен Гергьовден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди