изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:07 EEST
ИЗЛОЖБА НА ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ БЕ ОТКРИТА В „ДВОРЕЦА” В БАЛЧИК    
Култура С нея бе открит културният сезон в държавния културен институт . Изложба-живопис с платна на именития български художник Златю Бояджиев бе открита в Галерия "Тихото гнездо" на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик.  Показаните творби са част от картинния фонд на Регионален исторически музей - Благоевград. С нейното представяне бе открит художествено-творческият сезон в културния център.

Колекцията от творби на Златю Бояджиев бе представена от директора на РИМ-Благоевград д-р Христина Цонева. „Удоволствие е за Регионален исторически музей – Благоевград, престиж и радост да гостува в ДКИ „КЦ „Двореца”, подчерта тя. И благодари на директора на центъра Жени Михайлова, която даде възможност да се популяризира творчеството на Златю Бояджиев. Тя отвори и вратите а едно дълготрайно и ползотворно сътрудничество.

 Шестнайсетте живописни платна на Златю Бояджиев, които са включени в изложбата, са сътворени в периода 1975 г. Община Благоевград кани специално твореца да живее, работи и твори в . Самият художник, вдъхновен от чудната природа на Пиринския край, омагьосан от добротата и трудолюбието на българите в Западна България сътворява тези живописни платна, които са включени в т.нар. Мелнишки цикъл. Могат да се видят картини като „Овчари”, „Пастирки”, „Мелник”, „Старият град Благоевград”, „Горна Джумая”.
През 1977 г. община Благоевград закупува всички тези живописни платна и ги дарява на Регионалния исторически музей с идеята да се съхранят и опазват, а също така и да се популяризират през годините. Оттогава до ден-днешен тези творби са участвали в много изложби в страната и чужбина. Музеят печели специални награди, както на VI салон на изкуствата в НДК през 2001 г., така и на XIV-ия салон, а също и специална награда на фондация „Ценности” за опазване и популяризиране на творчеството на Златю Бояджиев.
Това е една малка част от цялостното творчество на художника, като се има предвид, че неговите творби са основно в Пловдивския край. Тази колекция допълва като цяло неговото творчество, а в същото време е една значителна част от националното художествено богатство на България.

 „Щастлива съм, че откриваме културния сезон в ДКИ „КЦ „Двореца” с един велик български художник, патриарх на изобразителното изкуство в България”, каза при откриването Жени Михайлова.
Сред присъстващите бяха и творци от средното училище по стъкларство и приложни изкуства във Валашке Мезиржичи, както и техните преподаватели и директорът д-р Дана Будайова, а също и директорът на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева, както и гости от художественото училище „Добри Христов” във Варна.
Музикален поздрав към присъстващите отправиха флейтистката Росица Бояджиева и нейната ученичка Мелиса Раифова.
Всички ценители на изящното изкуство и гости на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" ще могат да разгледат подредената експозиция до края на месец юни в Арт-галерия "Тихото гнездо". НДТ



 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА НА ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ БЕ ОТКРИТА В „ДВОРЕЦА” В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди