изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:58 EEST
Прелелият язовир Рогозен трябвало да бъде източен още на 3 февруари    
Новини Кметът на община Хайредин ще бъде глобен, тъй като не е спазил предписанията за язовир „Рогозен 1”. Те са били издадени от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН). Местният управник е застрашен от глоба до 10 000 лв. по Закона за водите, съобщават от агенцията.

Припомняме, че язовирът преля и това наложи в общината да бъде обявено бедствено положение.
 
Още на 3 февруари е издадено предписание за източването на язовир „Рогозен 1”. Собственикът  - община Хайредин, обаче не е направил това. Предписанието е било издадено, когато инспектори на ДАМТН са проверили изправността на съоръженията на водоема.
 
Проверката е установила, че изпускателният кран не работи нормално (изпуска 200 л./сек., вместо 1 300 л./сек.), а отводящият канал след преливника не е в добро състояние. В резултат на това се бил образувал водопад на около 100 метра от язовирната стена.
 
Заради неизпълнените предписания следва издаването на акт.
 
Председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков е категоричен, че кризисната ситуация с язовира е могла да бъде избегната, ако предписанията са били спазени.
 
Той подчерта, че кризата е овладяна, след като своевременно са се намесили всички институции. Към момента опасност за населението няма. Изпомпването на водата продължава до пълното му източване, уточни Цанков.
 
От  ДАМТН отново апелират областните управители да разпоредят на кметовете на общини да изпълнят задълженията си и да понижат нивата на язовирите в цялата страна. Те трябва да направят това съгласно предписанията. По този начин ще се елиминират опасностите за населението от очакваните обилни валежи. При неизпълнение – следват максимални глоби на собствениците, съгласно Закона за водите, предупреждават от агенцията.
 
1250 проверки на язовири в цялата страна са извършили от началото на годината инспекторите на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ в ДАМТН. Те са издали над 7000 предписания. Част от забележките са за козметични ремонти, други са свързани с нормативната уредба. Имало и забележки относно правилното техническо и експлоатационно състояние на язовирните стени и други.
 
50 язовира, сред които и „Рогозен 1”, трябва да бъдат източени и да започнат спешни ремонти.
 
В следобедните часове МВР шефката Румяна Бъчварова, регионалният министър Лиляна Павлова и зам.-министърът на земеделието и храните инспектираха на място превантивните дейности, които са предприети в района на язовирите „Рогозен – 1” и „Бързина” и коритото на р. Скът при Мизия.
 
Те ще проведат и среща с кметове на населени места в района.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Прелелият язовир Рогозен трябвало да бъде източен още на 3 февруари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди