изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:41 EEST
Нощ на литературата се провежда в Добрич    
НовиниПето юбилейно издание за инициативата "Нощ на литературата" се провежда тази вечер в единадесет български града, сред които и Добрич.


Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“.
Основната цел на Нощта на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност, и мястото за четене. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.
В Добрич инициативата е подкрепена от Община Добрич и културни институти – Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“. Ще бъдат създадени 3 „читателски гнезда“, разположени в Дом-паметник „Йордан Йовков“, Регионална библиотека „Дора Габе“ и Музей в Градски парк „Св. Георги“. Слушателите ще чуят откъси от „Пражкото гробище“ на Умберто Еко – текстът е предложен от Италианския културен институт, „Когато изпратим деня“ на Пиер Мейлак, предложен от Представителството на Европейската комисия в България, „Дракони в Порутения замък“ от Тери Пратчет, предложен от Фондация „Детски книги“ и „Невидима ръка. Избрани стихове“ от Адам Загаевски, предложен от Полския институт.
 


Сходни връзки

Нощ на литературата се провежда в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди