изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:52 EET
Парламентът реши: Референдумът на Слави ще се проведе    
ПарламентРеферендумът на Слави Трифонов ще се проведе, това реши Народното събрание по време не дебатите. Гласуваха общо 150 представители, 131 депутати бяха "за", 18 - против, а 1 се въздържа.

Референдум ще се проведе по 6 от въпросите, предложени от екипа Слави Трифонов. 

Гласуването стана след бурна дискусия, тон за която даде сценаристът в „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов, който представяйки въпросите, се обърна към народните представители със следното пожелание: „Или влезте в историята като първото Народно събрание, взело отношение по искане на гражданите, или затвърдете мнението, което гражданите имат за вас!”

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да внесе успокоение. Той каза, че депутатите от най-голямата партия ще подкрепят и шестте въпроса от предложението за допитване и няма да участват в дискусията.

„Няма как да не зачетем мнението на няколкостотин хиляди български граждани. Но се поставя и въпросът дали някои от темите са конституционно допустими”, обърна внимание Янаки Стоилов (БСП), като припомни, че е един от авторите на конституцията и инициатор за приемането на закона за референдумите. Той пожела „когато се движим напред, да не се върнем там, откъдето тръгнахме”, защото по времето на социализма в България на практика се е гласувало задължително. „Дори имаше надпревара кой ще гласува по-рано от другите”, каза Стоилов. Според него е трудно да се говори по предложенията за допитването, защото има опасност този, който го направи, да се изправи срещу мощта на едно телевизионно предаване. Стоилов на шега предложи балерините в шоуто да излизат с табелки с въпросите.

Магдалена Ташева („Атака”) съвсем нажежи страстите, като запита реторично "офшорният милионер Слави Трифонов, командирът на чалгата", ли ще стартира демократичните промени.

„Единственото, което има значение е волеизявлението на българските граждани. 700 000 подписа. Точка. Пускаме го на референдум”, обърна внимание от трибуната независимият Георги Кадиев.

Хамид Хамид (ДПС) обяви, че депутатите от движението ще гласуват против въпросите на референдума, за да имат моралното право да предупреждават за вредите, които биха нанесли измененията, предлагани в допитването, ако се случат. "Без да сме против провеждане на референдуми, ние сме против да се включват въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание", заключи Хамид.

Според него ДПС ще гласува против референдума, за да спазят закона и посочи, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не може да бъде свикван референдум с въпроси от компетенцията на ВНС. „Няма как да бъде допуснат докато не бъде променен законът. Това е юридическа пречка този референдум да бъде приет в този си вид”, обясни Хамид. „Не приемам тезата, че българският парламент днес, преди 25-годишнината от приемането на Конституцията, може да наруши Конституцията и не приемам тезата, че част от българският народ може да си присвоява българският суверенитет”, каза депутатът пред „Фокус”.

Въпросите за референдума са шест:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Парламентът реши: Референдумът на Слави ще се проведе | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Парламентът реши: Референдумът на Слави ще се проведе
Автор: Anonymous да 2016-05-12 @ 14:59 EEST
Какво значи абсолютно мнозинство,избори до "дупка"ли? Защо субсидията на избран депутат да е 1лв,а не 10стотинки,като имаме предвид ниския стандарт на живот на огромната част от българските граждани,който няма нищо общо с европейския,независимо,че сме уж европейци и уж искаме да влезем в "Шенгенската зона"?!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди