изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:54 EEST
САМОДЕЙЦИ СЕ ПРЕДСТАВИХА ВЪВ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР /СНИМКА/    
КултураТретото поред издание на традиционния фолклорен събор „Гергьовска люлка” се проведе на 6 май – Гергьовден, в генералтошевското село Изворово. Благодарение на хубавото време и чудесното настроение, събитието се превърна в истински празник на добруджанските традиции.

По традиция проявата беше открита с тържествен водосвет, а свое приветствие към празнуващите жители на село Изворово и техните гости отправи Маргарита Великова – началник отдел „Култура, вероизповедания и международно сътрудничество”. В словото си тя посочи, че празници като Гергьовден пазят живи българските традиции, а характерният за деня обичай Гергьовска люлка е най-яркият символ на младежта, надеждата и дълголетието на народа ни. Поздрави към местните жители отправиха и кметът на селото Деян Димов и гостите от побратименото на Изворово румънско село Албешти.



Третият събор „Гергьовска люлка” събра на сцената повече от 20 самодейни колективи и индивидуални изпълнители към народни читалища, организации и творчески клубове, като участие взе и една румънска музикални група. Всички групи и индивидуални изпълнители получиха грамота и плакет за участието си красивия пролетен празник. По време на събора беше организирано и изложение в направленията: животни – овце, кози и овчарски породи кучета; продукция – сирене, кашкавал, мляко и др.; приложни занаяти – кожени изделия, чанове, керамика, тъкани, носии, цървули и др.
Фестивалът е част от Културния календар на Община Генерал Тошево и има за цел да популяризира и съхрани традициите, обредността, обичаите и песните в добруджанския бит чрез приемственост между поколенията.
По същото време в Генерал Тошево НЧ “Светлина – 1941” също организира Гергьовска люлка за здраве. В обичая взеха участие певчески и танцови състави към културното средище. НДТ


 


Сходни връзки

САМОДЕЙЦИ СЕ ПРЕДСТАВИХА ВЪВ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР /СНИМКА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди