изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:12 EEST
Семейство от Добрич, загубило дъщеря си, е номинирано за награда за дарителство    
НовиниТри са новите номинации за наградите "Евлогий и Христо Георгиеви" за принос към българското общество в областта на дарителството. Сред тях е семейство от Добрич, изгубило дъщеря си във влаковата катастрофа по линията София - Кардам през 2008 г. и впоследствие дарило всички средства от обезщетението.


Номинациите бяха обявени вчера на церемония в централата на Българския червен кръст в столицата. Наградите ще бъдат връчени на 24 май на церемония в Софийския университет. С инициативата си "Ротари клуб"– Карлово, целят да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество.
Кои са номинираните
Софка и Жельо Желеви даряват парите, получени от обезщетението за смъртта на дъщеря им Вероника Желева в пожара във влака София - Кардам. Те поделят средствата поравно между петте учебни заведения, които дъщеря им е посещавала – детска ясла "Пролет", целодневна детска градина "Дора Габе" , училище "Св. Климент Охридски" и Хуманитарната гимназия, намиращи се в град Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Желанието им е с парите да бъдат купени пособия, които да осигурят модерен учебeн процес.
Иван Станчов е бивш министър на външните работи, посланик на България във Великобритания, съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти. Дипломатът е носител на орден "Стара планина" - първа степен, и орден на почетния легион на Франция. През 1996 г. основава фондация "Карин дом", която се занимава с грижа и лечение на деца с увреждания. За двадесетте години на съществуването си фондацията помага на 1637 деца и семейства, а 295 деца с увреждания са интегрирани в общообразователни детски градини и училища. Станчов е дарител и на Националния исторически музей, като предоставя на институцията една от най-значимите колекции от семейни ценности за периода на новата българска история.
Иван Анев е български инжeнер-химик от Хайделберг, Германия, бивш преподавател в Химико-технологичния и металургичен университет в София. Той е най-щедрият дарител на Българския червен кръст (БЧК). По волята на починалата си съпруга той дарява наследството ѝ в размер на 205 000 евро за купуване на медицинско оборудване за 9 болници в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Самоков. С него става възможно извършването на животоспасяващи процедури при лечението на деца с тежки заболявания.
 


Сходни връзки

Семейство от Добрич, загубило дъщеря си, е номинирано за награда за дарителство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди