изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:20 EEST
Пазарна икономика в Китай: не без защита за промишлеността и заетостта в ЕС    
Китай Докато Китай не изпълните петте критерия на ЕС за пазарна икономика, износът от страната към ЕС трябва да бъде третиран по „нестандартна методология“, според незаконодателна резолюция, приета в четвъртък. Този подход ще се използва при антидъмпингови и антисубсидийни разследвания и трябва да оценява дали разходите и цените на Китай са пазарни, за да се защити промишлеността и заетостта в ЕС.

При все това, ЕС трябва да намери начин да направи това в съответствие с международните си задължения в Световната търговска организация (СТО) и в частност с Протокола за присъединяване на Китай към СТО. Последният разпорежда промени в третирането на Китай след 11 декември 2016 г. В резолюция, приета с 546 гласа „за“, 28 „против“ и 77 „въздържал се“, евродепутатите призовават Европейската комисия да направи предложение, което да намери баланс между тези нужди.

Последици за промишлеността в ЕС

Евродепутатите призовават Комисията да отчете тревогите, изразени от промишлеността, профсъюзите и други заинтересовани страни в ЕС относно последиците за работните места, околната среда, стандартите и устойчивия икономически растеж на ЕС. Според тях производственият свръхкапацитет на Китай вече има „силни социални, икономически и екологични последици в ЕС“. Конкретен пример за това е стоманодобивният сектор в ЕС.

Евродепутатите посочват, че 56 от 73-те антидъмпингови мерки, които са в сила в ЕС понастоящем, се прилагат за вноса от Китай.

Китай е важен като партньор

При все това, евродепутатите подчертават „значението на партньорството на ЕС с Китай“. Китай е вторият най-голям търговски партньор на ЕС с търговски обмен помежду им, надвишаващ значително 1 млрд. евро дневно. Според тях китайският пазар е „основен двигател на рентабилността за редица промишлености и марки на ЕС“.

Евродепутатите са категорично против „всяко едностранно предоставяне на статут на пазарна икономика на Китай“. Вместо това, те настояват за координация с други основни търговски партньори в тълкуването на правото на СТО. Те призовават Комисията да се възползва от предстоящите срещи на високо равнище на Г-7 и Г-20, както и тази между ЕС и Китай, за намиране на отговор, съвместим със СТО.

Реформа на антидъмпинговото законодателство на ЕС

Евродепутатите подчертават „непосредствената необходимост“ за цялостна реформа на инструментите за търговска защита на ЕС призовава Съвета бързо да потърси начин за деблокиране на пакета за модернизирането им, по който Парламентът прие позиция през 2014 г.

Контекст и следващи стъпки

Ако Европейската комисия предложи признаването на Китай за пазарна икономика според правото на ЕС, Парламентът и Съветът ще трябва да вземат решение в рамките на обикновената законодателна процедура.

По време на дебат по-рано тази седмица относно третирането на китайския внос след 11 декември 2016 г. комисар Витенис Андриукайтис заяви пред евродепутатите, че Комисията работи по нови правила, които ще включват силна система за търговска защита и ще гарантира спазването на правилата на СТО. Той обеща, че Европейската комисия ще обсъди това преди лятната ваканция.

*           *           *

Допълнителна информация:

Процедура: незаконодателна резолюция.

Връзки:

        Приетият текст (RC-B8-0607/2016) скоро ще бъде достъпен тук (12.5.2016 г.):

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html;

        Видеозапис на дебата (10.5.2016 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date;

        EbS+ (10.5.2016 г.):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=05/10/2016;

        Аудиовизуални материали за професионалисти:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/default.aspx;

        Проучване на ЕП: анализ на правилата на СТО относно признаването на Китай за пазарна икономика:

http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_IDA(2015)571325;

        Брифинг: Дебатът относно признаването на Китай за пазарна икономика се разгорещява:

https://polcms.secure.europarl.europa.eu/cmsdata/upload/faeade32-59fa-40d1-b6b6-d8f1b271e1f6/China's%20market%20economy%20status_analysis.pdf;

        Критериите на ЕС за пазарна икономика:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/february/tradoc_153086.pdf.

Даниел Киряков

НА СНИМКАТА: Чунцин, най-големият град в вета, около 40 млн. жители

 


Сходни връзки

Пазарна икономика в Китай: не без защита за промишлеността и заетостта в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди