изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:31 EEST
Официално бе открита новата сграда на Административния съд    
НовиниМинистърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Димитър Узунов – представляващ Висшия съдебен съвет и председателят на Административен съд Красимира Иванова прерязаха лентата на новата сграда на съда в Добрич.


На церемонията присъстваха още областният управител Детелина Николова, кметът Йордан Йорданов, председателят на Окръжен съд Галатея Ханджиева, както и ръководители на районните съдилища в региона, окръжният прокурор Пламен Николов, директорът на ОД на МВР Веселин Колев, бившият председател на съда и настоящ съдия във ВАС Светлана Борисова, много магистрати и гости.
Церемонията започна с фолклорна програма, поднесена от талантите от СОУ „Св. Кл. Охридски“. Свещеници от Добрич, начело с архиерейския наместник иконом Иван Дойчев, отслужиха водосвет за здраве.
В приветствието си Красимира Иванова каза: „Днес е специален ден за Административен съд .- Добрич, който открива официално своя дом. В нашия деветгодишен труд утвърдихме административното правосъдие като най-добре действащото в страната. Ежедневно доказваме на гражданите, че защитата на техните права и интереси са в основата на дейността на съда. Доказваме, че принципите на публичност, прозрачност и достъпност, на процесуална икономия и бързина са реални пътеводители на действията на всеки един от нас. Преди девет години бяхме настанени в няколко помещения на съдебната палата, които бяха крайно неудобни и недостатъчни за нас. Щастливи сме, че от 8 февруари 2016 г. сме в тази модерна и комфортна сграда, която отговаря на условията на труд и на достъп на граждани, създава предпоставки за още по-добри резултати за бързо, качествено и ефикасно обслужване“. Красимира Иванова благодари на Министерски съвет, който предостави за нуждите на съда безвъзмездно закупената през 2008 г. сграда, на министерството на правосъдието, което е осигурило финансирането за ремонта и оборудването й, на ВСС, който предостави средства за обзавеждане на сградата и озвучаване на залите, на ВАС и на всички институциите на централно и местно ниво, съдействали, за да стане новата сграда факт, както и на нейния проектант арх. Анна Демирева и др.
Тя пожела на колегите си от ДАС да бъдат здрави, все така отговорни, за да допринасяме ежедневно за повишаване на доверието в съдебната власт, за да се реализира качествено правосъдие, единствено и само в името на закона. 
Светлана Борисова – бивш председател на Административния съд и настоящ същия във Върховния административен съд сподели: „След толкова много години в този ден като на лента се връщат всички проблеми и трудности, през които сме минали, но те вече са останали назад. Сега изживяваме щастието от изграденото и чувството, че сме били благословени с шанса, който получихме. Човек може много неща да изгради и построи в живота си, но да съгради съд като сграда и като институция е отдадено на малцина. Тази сграда е много важна за град Добрич, защото ще утвърди авторитета на Административен съд Добрич. Тя е много важна и за съдебната ни система, и за нашата държава, защото само една демократична държава може да позволи изграждането на 28 административни съдилища, в които да се оспорват актовете на органите на тази държава. Сградата е символ на промяната и на реформата, която всички ние, преди десет години започнахме.
„Малко са нещата, които могат ефективно да подобрят работата на административния съд в Добрич, доколкото неговата работа е отлична. Но, аз мисля, че една чудесна сграда с прекрасни условия, каквито вече са осигурени, биха допринесли сериозно за това. Пожелавам успехи и само справедливи решения за всички граждани на Добрич в тази нова сграда“, каза председателят на Върховния административен съд Георги Колев.
„Тази сграда е пример какво трябва да прави правителството за съдебната система, а това е, най-вече, да осигурява такива сгради като тази. За целта са инвестирани около 3 млн. лева“, сподели министърът на правосъдието Екатерина Захариева.
„Факт е, че, каквито закони да изковем, най-важни са хората, които работят в тези сгради. Убедена съм, че добрите условия на работа са фактор за качествено правораздаване и правосъдие. Пожелавам на всички, които работят в новата сграда на Административния съд сутрин да идват с удоволствие на работа, а вечер да си тръгват с чиста съвест и удовлетворение от това, което с вършили през деня. „Факт е, че в момента сме в поредно изменение на Закона за съдебната власт, с което целим засилване на съдийското самоуправление и укрепване на независимостта и безпристрастността на съда. А, обратната страна на независимост и безпристрастност, е отговорност на магистратите, която те имат към гражданите. Най-добре за това дали един съдия е независим и безпристрастен е видно от неговите актове, е винаги, когато страните по едно дело си тръгват от тази сграда да имат чувството, че съдът е взел правилното решение. Независимо дали те са спечелили делото или не. Пожелавам ви чрез вашите актове да покажете независимост и безпристрастност, удовлетвореност от свършената работа. И така, както административното правосъдие през последните две-три години е в челните места по бързина на процеса, да сме още по-добри през следващите години. Да бъдете пример за това как законите не остават само на хартия, а как се прилагат на практика“, каза още министърът.

 

 


Сходни връзки

Официално бе открита новата сграда на Административния съд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди