изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:44 EET
ПОДГОТВЯТ ПРИВАТИЗАЦИЯ НА РИБАРСКОТО ПРИСТАНИЩЕ В БАЛЧИК    
Новини„Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ е поискала среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да го запознае с два основни проблема на бранша, съобщи burgasdream.com. Единият е подготвяното  раздържавяване на рибарските пристанище във Варна ,Балчик и Созопол, а вторият е заблуждението,че всички оперативни програми за сектора са отворени. Текстът на писмото до Бойко Борисов и обръщението до него:

Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ е силно притеснена от информация, че предстои раздържавяване и възможна смяна статута на рибарските пристанища, собственост на Министерството на земеделието и храните. Вече е факт, че част от терените на рибарско пристанище в гр. Варна „Аспарухово-кея“,което е собственост на МЗХ, са продадени, а кейовата стена предстои да се прехвърли на Община Варна. Нашите нужди и нуждите на държавата са да има отговарящи на ЕО изисквания рибарски пристанища, които да покриват изискванията и хигиенните норми на европейското и националното законодателство за стоварване и експорт на рибата.Не по – малка е нуждата за корабите извършващи стопански риболов да има места за приставане, домуване и обслужване на плавателните съдове и риболовното оборудване. Притеснителен е факта, че е предприета инициатива и трите рибарски пристанища „Аспарухово кея, Балчик и Созопол“ собственост на МЗХ и управлявани от „Рибни ресурси“ ЕООД Созопол да се раздържавят и да се предадат под някаква форма за стопанисване и управление на общините. Ако им бъде сменен статутът на предназначение, риболовните кораби ще останат без услугите на специализираните пристанища а тава ще възпрепятства изцяло работата на секторът защото тези три пристанища са основни за нуждите на едрогабаритният риболовен флот и отдавна трябваше да се реконструират и модернизират съгласно хигиенните норми на ЕО за рибарски пристанища.
Нашето мнение, е че ако Министерски съвет приеме Постановление, с което да преструктурира сега съществуващото дружество на МЗХ „Рибни ресурси“ в държавно предприятие, това ще реши проблема с данъците и издръжката на пристанищата, които имат и голям социален ефектна за рибарите и са основен пристан за сектора, които оперира с риболовни кораби над 12 метра дължина.
Съгласно ДВ. бр.98 от 13 Декември 2011г. в Закон за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, Раздел 3, т. 20 „Рибни Ресурси ЕООД Созопол“ , в чийто активи са пристанищата в гр. Варна „Аспарухово кея“ гр. Балчик и гр. Созопол не подлежат на раздържавяване.
Господин Премиер,
Очакваме да съхраните рибарските пристанище във Варна, Балчик и Созопол и те да се използват по предназначение. Настояваме за Вашата намеса и за лична среща с риболовния бранш в гр. Варна или гр. Бургас през месец Май 2016 г.
Д-р Йордан Господинов-Изпълнителен директор и Представляващ АПРП БГ ФИШ”. НДТ
 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯТ ПРИВАТИЗАЦИЯ НА РИБАРСКОТО ПРИСТАНИЩЕ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди