изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:46 EET
ПОКАЗВАТ УНИКАЛНИ ХОЛОГРАМИ НА МУЗЕЙНИ ЦЕННОСТИ /снимки/    
КултураУникална изложба гостува в Добрич и тя ще бъде показана в европейската инициатива "Нощ на музеите" - 21 май, в което за поредна година се включва Регионален исторически музей Добрич. Програмата, подготвена от културния институт е богата, като акцент тази година е гостуваща холографска изложба на Института по оптически материали и технологии при БАН, съобщават от РИМ. След София и Велико Търново, Добрич ще бъде третият български град, който ще е домакин на подобна изява.


Експозицията представя над 30 отражателни холограми на изключителни музейни ценности, емблематични реликви, артефакти, свързани с нашето културно-историческо наследство като Панагюрското и Рогозенското съкровище, Самуиловата крепост, Перперикон, лични вещи на Васил Левски и други. Създаването на обемни холографски копия на музейни експонати, произведения на изкуството и други реликви е едно от първите практически приложения на изобразителната холография. Представените триизмерни изображения са записвани посредством лазери върху свръх дребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия с големина на зърно от порядъка на 10 нанометра и  възстановяват пълната информация за заснетия реален обект поради два основни фактора - свръхвисоката разделителна способност на емулсията, върху която се прави записът, и спецификата на холографската технология. Чрез холографските копия изключително ценните експонати, съхранявани в различни музеи в страната, ще  станат достъпни за добричката  общественост. Тази уникална изложба ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до красотата и многообразието на българското културно-историческо наследство.

Експозицията „Холографията – ефектът на оригинала“ ще бъде открита на 21 май /събота/ от 17.30 часа в Музея в Градски парк „Свети Георги“.
За живота и творчеството на Патриарха на българската литература, както и за родния му Сопот ще може да разбере всеки, който в "Нощ на музеите" посети дом-паметник "Йордан Йовков". Там ще гостува изложба от къщата музея на Вазов с интересни експонати. НДТ
 


Сходни връзки

ПОКАЗВАТ УНИКАЛНИ ХОЛОГРАМИ НА МУЗЕЙНИ ЦЕННОСТИ /снимки/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди