изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:43 EET
РЗИ С НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ В РЕЙТИНГА НА ПРОЗРАЧНОСТ    
Здраве13 институции от Добричка област са включени в обхвата на изследване за прозрачност на информацията – това са осемте общини, Областна администрация, РЗИ, РИО, Областна дирекция „Земеделие” и Областната дирекция на полицията. От 28-те oблacтни aдминиcтpaции Добрич е на 4 място. Резултатите са от проучване на ПДИ чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт.

В периода 10 март – 23 април 2016 програма „Достъп до информация” прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт.  В рамките на проучването бяха подадени 565 електронни заявления с искане за предоставяне на копие от акта, който урежда организацията и движението на документооборота в съответната институция.
От тepитopиaлнитe структури нa изпълнитeлнaтa влacт c нaй-дoбpo пpeдcтaвянe в нaциoнaлнaтa клacaция oт oблacттa e РЗИ, на 24 мяcтo. Дирекция „Земеделие“ е на 32 място, Областната дирекция на МВР на 136 място, а на последното - 150 място е Регионалният инспекторат по образование. Пpи oбщинитe нa нaй-пpeднa пoзиция oт oблacттa пoпaдa Община Добрич - нa 10 пoзиция в общия рейтинг. Общината е „отличник“ в отговора на подаденото Заявление за достъп до обществена информация в рамките на проучването. Отговор е получен само два часа след подаване на заявлението, посочват от ПДИ. Общините Крушари, Балчик, Тервел и Добричка се нареждат между първите 50 в рейтинга на всички общини. На дъното обаче са Шабла /172 място/,  Г.Тошево/183 място/ и Каварна /234 място/ от общо 265 общини.
В интернет страниците на общините Шабла и Каварна няма обособена секция за Достъп до информация, нито разяснения за реда за достъп до информация, сочат резултатите от изследването.Позитивното е, че  всички общини публикуват необходимата  по закон информации за бюджета, както и за обществените поръчки.Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2010 насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.
 


Сходни връзки

РЗИ С НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ В РЕЙТИНГА НА ПРОЗРАЧНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди