изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:09 EEST
САМОДЕЙЦИ ОТ ПК „ДОБРУДЖАНСКИ ГЛАС“ УЧАСТВАХА В СЪБОР В СМЯДОВО    
Светска клюкаГергьовден е един от най-хубавите пролетни празници в календара на българина. Те отново са на път. Става въпрос за самодейците от пенсионерски клуб „Добруджански глас“ с председател Йорданка Върбанова – гр. Добрич. Те пътуват за град Смядово, тъй като имат покана за участие в пролетния събор на народното творчество „Да запеем заедно“ .

Градът ни посреща с много слънце и зеленина. Площадът е в празнична украса. Самата обстановка говори за това. Осем агнета се въртят на шишове. В детската площадка има гергьовска  люлка, на която се люлеят за здраве млади и стари. Има кантар, сергии, огромна сцена с много знамена. Всеки може да си запали свещичка в църквата. А, читалището е едно от най-старите в България, основано през 1860 г. Фотосите в коридорите му говорят за неговата дейност. Тук бяха посрещнати и настанени самодейците от „Добруджански глас“.
Идва ред за откриването на певческия събор. Той бе открит от кмета на община Смядово Иванка Петрова. Тя поздрави всички участници в събора. Не пропусна да изкаже специални благодарности на гостите от град Добрич и от град Крива паланка, Македония, за тяхната отзивчивост да разнообразят и повдигнат нивото на събора. Площадът е пълен с хора, дошли да се насладят в този прекрасен майски ден на творчеството на участниците в събора.
Певческата група „Добруджанка“ с ръководител Йорданка Върбанова пресъздаде с една от своите песни обичая  в Добруджа „Разжънване“. Обичай, който навремето хора, преди да навлязат в масовата жътва, жените в специално облечени носии със сърпове на рамо и красиви песни, правят този ритуал. Той заинтригува присъстващите, които на крака бурно аплодираха добруджанските жътварки, както и другите две пролетни автентични песни. Те бяха изпратени с много аплодисменти, а женската танцова група направи невероятен „данец“ танц, който обичайно се изпълнява от мъже.
Сериозен принос за успеха на самодейците от клуба има акордеонистът Петър Петров.
След добруджанци на сцената се качиха гостите от Македония. Така се редиха състав след състав, дошли да покажат своите способности.
Певческата група „Добруджанка“ бе наградена от кмета Иванка Петрова с грамота и плакет. Тя поздрави самодейците и им пожела много успехи в „огромната нива“ на българския фолклор.
В случая важни са не наградите, а това, че виждаш усмивките по лицата на хората, за това, че ти си допринесъл за тяхното добро настроение. Това значи, че твоят труд не е отишъл напразно.
Ето на сцената е голямата Поли Паскова, която със своите песни създаде невероятно настроение, а накрая всички се хващат на хоро.
Така завършва този хубав майски празник. Агнетата са изпечени, а смядовци доказват, че са майстори на чевермето.
Групата от Добрич отново поема на път. Самодейците са малко уморени, но доволни.
Независимо от изсипалият се порой, всички бяха спокойни, тъй като воланът бе в сигурни ръце – на Миро, нашия шофьор от „Пътнически превози“, за което всички му благодарят.
В Добрич тяхната приказка свършва. Утре ще мислят за нова – за нови ияви, нови творчески успехи.
Дончо ТОДОРОВ
 


Сходни връзки

САМОДЕЙЦИ ОТ ПК „ДОБРУДЖАНСКИ ГЛАС“ УЧАСТВАХА В СЪБОР В СМЯДОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди