изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:28 EEST
В 14 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА 1005 ЗРЕЛОСТНИЦИ ДЪРЖАТ МАТУРА ПО БЕЛ    
НовиниМатура по български език и литература ще държат днес в 14 училища в област Добрич зрелостниците, като подадените заявления са 1005, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров. Сред училищата са шестте професионални и езиковата гимназия в Добрич.


Зрелостниците трябва да са заели местата си в 7.45 часа в залите. Тестовете трябва да са ясни до 8 часа. Размножаването им се предвижда да приключи до 8,30-8,40 часа, след което започва времето за работа, което продължава 4 часа. На матурата ще се явят и двама зрелостници със специални образователни потребности, които работят два часа допълнително – т.е. 6 часа. Те ще са в самостоятелна зала, като са осигурени и консултанти-ресурсни учители.
Предварително училищата трябва да изпълнят изискванията, указани със заповед на министъра на образованието, във връзка със сигурността. Проверяват се видеокамерите, каквито трябва да има във всяка зала, в която ще има матури, техническите устройства, които ще възпроизвеждат записите за матурите по чужди езици, както и устройствата за размножаване на тестовете.
Снощи, след приключване на учебните занятия, в училищата трябваше да се извършат щателни проверки на залите, на санитарните помещения. Те бяха запечатани от училищна комисия. Тази сутрин те ще бъдат разпечатани. За първи път в комисиите за матурите има представител на родителската общност.
Направена е заявка пред МОН за устройства, които да позволят онлайн наблюдение на залите, където се провеждат матурите, от Министерството на образованието и от РИО – Добрич.
За втората задължителна матура има 1021 заявления. Броят на зрелостниците е различен, тъй като сред тях има и такива, които са завършили предходни години, но не са издържали матурите си.
Традиционно най-много заявления има за зрелостния изпит по география и икономика – 247, биология и здравно образование – 239, английски език – 236, а най-малко са желаещите да се явят на матура по руски език – 3, по химия и околна среда – 7, и по френски език – 9. За матурата по желание има 5 заявления – 2 за математика, 2 за физика и едно – география и икономика.
1309 седмокласници от областта днес ще се явяват на национално външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Те трябва да са по местата си  в 9.45 часа. Всеки седмокласник ще полага изпит в своето училище или в общо 61 учебни заведения в областта. Продължителността на задължителния модул е 60 минути, а на втория допълнителен модул - 90 минути. НДТ,

 


Сходни връзки

В 14 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА 1005 ЗРЕЛОСТНИЦИ ДЪРЖАТ МАТУРА ПО БЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди