изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:40 EET
Родителите на Валерия Желева с награда "Евлогий и Христо Георгиеви"    
НовиниСветовноизвестният физик проф. Минко Балкански, семейство Желеви от Добрич, дарили парите от обезщетението за дъщеря им, загиналата при пожара във влака София-Кардам, на пет образователни институции, и съоснователят на IT компнията Telerik (отскоро Progress) Васил Терзиев са носителите на награди "Евлоги и Христо Георгиеви" в първото издание на инициативата.


Наградите бяха връчени днес на тържествена церемония в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Отличията се дават в три основни области – образование, дарителство и бизнес. Наградите за образование бяха връчени от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, тези за дарителство от отец Иван от Нови Хан, а в сферата на бизнеса победителят беше отличен от Силва Зурлева, представител на Нова телевизия.
Идеята на инициаторите от "Ротари клуб" – Карлово е да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество – братята Евлоги и Христо Георгиеви.
Кои са отличените
Проф. Минко Балкански бе отличен в областта на образованието. Той е световноизвестен българско-френски учен в сферата на физиката. Преподавател е в университета "Пиер и Мария Кюри" в Париж. Той основател на академията на науките на Индия, както и на фондация "Миню Балкански", извършваща редица дейности в подкрепа на образованието и младите надежди на България в областта на науката.
Отличието в сферата на дарителството получиха Софка и Жельо Желеви. Семейство Желеви даряват парите, получени от обезщетението за смъртта на дъщеря им Вероника Желева в пожара във влака София - Кардам. Те поделят средствата поравно между петте учебни заведения, които дъщеря им е посещавала – детска ясла "Пролет", целодневна детска градина "Дора Габе" , училище "Св. Климент Охридски" и Хуманитарната гимназия, намиращи се в град Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Желанието им е с парите да бъдат купени пособия, които да осигурят модерен учебeн процес.
В областта на бизнеса награда "Евлоги и Христо Георгиеви" получи Васил Терзиев. Той е съосновател на софтуерна компания Telerik, (отскоро преименувана в Progress) и образователната инициатива за безплатно IT обучение "Академия на Телерик" (сега Telerik Academy by Progress). През 2014 г. Терзиев и съдружниците му продават Telerik за рекордните 262.5 млн. долара на американската IT компания Progress Software, което е рекорд не само за България, а за цяла Югоизточна Европа.
Сред номинираните за наградите бяха основателят на роботизираната хирургия у нас проф. Григор Горчев, бившият министър на външните работи и дипломат от кариерата Иван Станчов, създателите на първия софтуерен университет в България – СофтУни Светлин Наков и Христо Тенчев и др.
 


Сходни връзки

Родителите на Валерия Желева с награда "Евлогий и Христо Георгиеви" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди