изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:30 EEST
Прокуратурата установи нарушения на законите за закрила на детето и за здравето в Добрич    
НовиниОбщонадзорна проверка на Апелативната прокуратура във Варна установи нарушения на разпоредби на Закона за закрила на детето и Закона за здравето, съобщиха от пресцентъра й.



Разпоредената от Апелативната прокуратура във Варна проверка за спазване на забраните за продажба на алкохолни напитки на малолетни и непълнолетни и за придружаването им от родители или  настойници на обществени места  констатира редица нарушения на Закона за здравето и Закона за закрила на детето. След 20 часа ненавършилите 14-годишна възраст деца  и след  22 часа ненавършили пълнолетие е задължително да се придружават от родители, настойници, попечители или други лица, които полагат грижи за детето.
Във Варненска област, където са проверени 25 питейни заведения, са установени 11 непълнолетни, които са били без придружител след 22 часа, 6 непълнолетни са били открити след вечерния час на обществени места без  родители.  На четири физически лица са съставени актове за установяване на административно нарушение /АУАН/ за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.
В Добричка област в периода от 2 февруари до 30 април 2016 г.  проверяващите са установили 27 нарушения на разпоредби на Закона за закрила на детето при проверките на 383 обекта. Съставени са били 26 акта за установяване на административни нарушения, издадени са осем наказателни постановления, 10 протокола за полицейско предупреждение по Закона за МВР, 9 разпореждания на полицейски орган, 3 акта за установяване на административни нарушения на общински наредби и са дадени две предписания.
В град Попово проверяващите са установили продажба на алкохол на непълнолетно лице, за което е санкционирана продавачката в хранителния магазин. По Закона за закрила на детето в заведение на територията на Велики Преслав са съставени 14 наказателни постановления, след като там са намерени при проверката непълнолетни лица след 22 часа. На управителя на заведението е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лева, а на всеки от родителите на децата – санкция в размер на 300 лева.
Апелативната прокуратура във Варна ще продължи да осъществява общ надзор за законност върху дейността на контролните органи за спазване на Закона за здравето и Закона за закрила на детето с оглед превенция и за предотвратяване на деяния, свързани с продажба на алкохолни напитки на лица, ненавършили 18-годишна възраст, което е  престъпление по член 193 от Наказателния кодекс.

 


Сходни връзки

Прокуратурата установи нарушения на законите за закрила на детето и за здравето в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди