изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:23 EEST
Добричлийка в САЩ с принос към световната наука и медицина    
НовиниДве български изследователки, едната от които от Добрич, които живеят и работят в САЩ, оставят следа в световната наука и медицина с откритията си. Наталия Траянова и Емилия Енчева публикуваха едновременно статии в престижно научно издание за иновативните методи, разработени в техните лаборатории, които дават надежда за по-добро диагностициране и лекуване на пациенти със сърдечни проблеми.



За двата метода, които по думите им се приемат изключително ентусиазирано, двете разказаха в еМисия България.
Наталия Траянова работи в лаборатория по изчислителна кардиология в университета „Джон Хопкинс“, която изследва въвеждането на по-инженерни методи за лекуването на пациенти със сърдечни проблеми.
Моята статия е върху това как посредством компютърното моделиране може да се направи виртуален образ на сърцето и тази симулация да се използва за поставянето на по-точна диагноза на пациента, обясни тя.
„След прекаран инфаркт много пациенти получават аритмия и най-често им поставят дефибрилатори, за да се предотврати внезапна сърдечна смърт. С нашия метод можем много точно да преценим при кой пациент има такъв риск и кой има нужда от дефибрилатор. Съществуващият в момента метод е много неточен и скъп и носи риск за пациентите“, добави Траянова.
По думите й към създадения от лабораторията й метод има огромен интерес от страна на научните среди, болници и пациенти.
Аз работя повече на молекулярно, клетъчно ниво в експериментална лаборатория към университета „Джордж Вашингтон“, разказа и Емилия Енчева.
По думите и нейната лаборатория е сред първите в света, разкрили нова област – сърдечна оптогенетика.
Чрез нашия метод, който използва светлината, за да стимулира сърцето, създадохме нова технология за много бързо тестване на лекарства, така че да предотвратим провал на по-късна фаза, добави тя.
bitelevision.com
 


Сходни връзки

Добричлийка в САЩ с принос към световната наука и медицина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди