изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:56 EET
ИМКА Добрич учи деца на разделно сметосъбиране чрез театър и творчески ателиета    
НовиниБлизо сто деца, доброволци и специалисти се включиха в проекта „Добри деца в еко-действие” на ИМКА Добрич, който цели да се насърчават най-малките към отговорно поведение към околната среда.


В петък, 27 май, деца от втори и трети клас на СОУ „Петко Рачов Славейков“ и ОУ „Христо Ботев“ се включиха в различни забавни работилници, игри на еко тематика и се забавляваха и учиха как да живеят в хармония с природата с театрален спектакъл и драматизации. Чрез забавни работилници, интересни екологични мисии и драматизации на тема разделно сметосъбиране и как да живеем в хармония с природата, децата се учиха как да опазват природата. Забавни ателиета по приложни изкуства увлякоха малките, които развихриха своя талант и сръчните им ръчички в поредица от паралелни работилници твориха красота от даровете на природата. Малките оцветяваха керамика, шишарки, фигури. Изпробваха и грънчарско колело. Изключителен интерес предизвикаха рисунките с положена боя на пръстите. Други рисуваха и твориха на тема цветя, пеперуди, любимо животно. Трети разиграха малки сценки. Всички изпробваха идеи за игри на открито в природата. Невероятни пана и колажи от макарони, боб, леща, гевреци и др. сътвориха малките сръчковци. Момиченцата правиха бижута от прежда и макарони. По-сръчните направиха картички с квилинг украса или по модел. Някои деца тъкаха на стан, а други изпробваха художествения си талант върху тениски и торбички със специални боички. Най-бързите и сръчните деца изпробваха по две-три техники и бяха много убедителни в знанията си за разделното сметосъбиране и за вредата от найлоновите торбички. В края на ателиетата масите се оживиха с много животни от картон, от хартия и пластелин и с много детска глъч. Много деца си направиха хартиено цвете на клечка или кукличка, която да закачат в саксиите с живи цветя у дома си или в училище.  Всички деца се оказаха много добри в приложните изкуства и времето неусетно ги пренесе в театрален спектакъл на тема екология. Кукли ги учиха на разделно сметосъбиране, на интересни факти от природата и на отговорно поведение. Най-палавият и любим герой на всички деца се оказа малкият Иванчо, когото децата научиха как да събира сметта разделно и в кой цвят варел какъв боклук да хвърля.

Екипът на ИМКА Добрич направи и мултимедийна презентация, с която запозна децата с множество идеи за приложни изкуства в домашни условия. Всички получиха и задачи за домашно, в които да включат и родителите си и близките и да им разкажат как да сме по-добри с природата. Всички дейности по проекта „Добри деца в еко-действие“ помогнаха на децата да опознаят природата по-добре, да научат какво ни дава тя и да се запознаят как можем да я пазим и да се отнасяме към нея по-добре. Целта е децата и близките им да повишат знанията си за разделното сметосъбиране, да научат за вредата от пластмасата в околната среда, за това да са по-пестеливи с разхода на хартия, за да опазваме нашата гора.
„Идеята за този проект е да възпитаме добри деца с отговорно еко-поведение. Децата от двете училища се включиха с много желание и дори надминаха очакванията на екипа ни със своето въображение и ниво на критично мислене. Те всички обещаха да събират сметта разделно, да са по-отговорни и по-добри с природата. Предстои най-сполучливите еко-предмети, колажи, картини, тъкани черги, картички, украсени гърнета и кукли. да бъдат представени на изложба. Убедени сме, че те ще дадат добър пример и на своите родители и близки и ще пазят околната среда Вярваме, че „Добри деца в еко-действие” е само началото на поредица екологични проекти, с които ще се ангажираме за в бъдеще”, споделя Кита Бончева, председател на У.С. на ИМКА Добрич. 
В рамките на шест месеца проектът цели да повиши самосъзнанието на децата за отговорно отношение към природата и ги направи по-добри граждани от малки. Той е подкрепен по програма „Съгради промяна”, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот” чрез фондация „ЕкоОбщност” и съфинансиран от ИМКА Добрич. В проекта се работи с екологично чисти материали, материали от природата и се избягва употребата на пластмаса и найлон.

 


Сходни връзки

ИМКА Добрич учи деца на разделно сметосъбиране чрез театър и творчески ателиета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди