изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:30 EEST
МОН официално ще прави промени в националните училища в страната    
ОбразованиеДържавните и общински училища ще се преобразуват и вече ще има нов тип училища т.нар. иновативни училища, а ще има и промени в националните училища в страната. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, предаде репортер на БГНЕС. Стаматов посочи също, че Министерство на образованието има готовност да публикува два нови държавни стандарта, които са изготвени, а по-късно следобед ще бъдат пуснати и за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Също така днес ще бъде готов и още един стандарт, този за предучилищното образование както и ще бъде публикуван стандартът за институциите в средното образование и този за документализацията. Вторият стандарт бе представен от Грета Ганчева от Министерство на образованието.

Тя заяви, че стандартът за документацията включва всичко свързано с информационната база, бележници, дневници и други, но интересът към този стандарт ще бъде тясно професионален. Стандартът за институциите бе представен от Владо Тодев от Министерство на образованието. Той го е разработил, работна група го е изготвила. Този стандарт няма аналог до момента в образованието у нас. Промените предвиждат да има и обединени училища, като те ще включват ученици от 1 - 10 клас. Общинските съвети трябва да вземат решения за създаването на такива обединени училища. Вече ще има и духовни училища като те ще се откриват по искане на централен орган на призната религиозна институция. Въпреки че са духовни, образованието от тези училища ще се приравнява до светското и ще бъде контролирано от Националния инспекторат по образованието. Предстои и да се вземат решения за центровете за личностно развитие като те също могат да станат обединени. Иновативните училища правят планирана промяна в обучението чрез иновативни практики, като с тези нови методи се решават организационни или съдържателни проблеми в образователния процес. За да бъде обявено едно училище за иновативно, то трябва да докаже, че въвежда иновативни елементи в образователния процес, да организира по нов начин управлението на училището да разработва по нов начин учебното съдържание и др. В тези училища ще се въвеждат иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението.

За целта ще се назначават само хора, които са тясно свързани с иновативността - педагози и психолози. Към момента в страната има държавни общински и частни детски градини, които са общо над 2 хил. Вече ще има защитени и средищни детски градини. Като такива ще бъдат определяни тези градини, които са в населени места, които са отдалечени и е невъзможно пътуването до действащата детска градина. Таня Михайлевска от Министерство на образованието обясни, че националните училища ще получават такъв статут за четири години. Това, според нея ще бъдат училищата, които са с най-висок престиж. Тези училища трябва да отговарят обаче на много критерии, един от които е да имат определен процент ученици от различни области, както и да изпълняват дългосрочно възложени директно от Министерството на образованието задачи.

В София има поне 20 училища, в които има деца от повече области, каквото е изискването и това означава, че могат да станат Национални училища. Ще има обаче училища, които няма да останат национални след промените в закона. Частните детски градини и училища трябва в рамките на една година да направят пререгистрация по новия закон и с облекчени условия, отбеляза Стаматов и побърза веднага да обясни, че промяната в наименованията не води до спиране на трудовите договори или до съкращаване на персонал.

Стаматов обясни и че заради пенсионирането на директори има 153 позиции, които са свободни за директори. Причината за това е, че има директори, които са били пенсионирани преди 9 години, но продължават да работят като директори, защото преди промяната в закона те е можело да останат и след пенсионирането си. Относно събора на учителите в Арена Армеец, Стаматов посочи, че за първи път се прави такава промяна в закона и затова искат да съберат учителите. За съмненията на директори, че с освобождаването им сега от длъжност се цели да не вземат по-големи обезщетения, той заяви, че от тези 153 директорски позиции ще бъде малка сума на фона на капацитета на учебните заведения в страната. Няма проблем с парите за пенсиониране, които са предвидени в Кодекса на труда. Само в София са 24 училищата с такива директори за пенсиониране.  http://pik.bg

 


Сходни връзки

МОН официално ще прави промени в националните училища в страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди