изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:31 EEST
Черното цвете - за сексуален апетит и срещу стрес    
ЛюбопитноПо своята същност ванилията е многогодишна лиана. Тя се захваща за клоните на дърветата, обвива ги и расте, като се издига нагоре към тяхната корона. Ванилията има големи бели или със зеленикав оттенък цветове.

Тя цъфти само веднъж в годината и се опрашва от малки насекоми и определен вид колибри, които живеят само в Мексико. Именно заради тях монополът на Мексико в отглеждането на ванилията дълго време е бил непоклатим.

Днес ванилия се отглежда на остров Мадагаскар, в страните от Карибския басейн и в Шри Ланка. Опрашването става изкуствено.

За какво служи ванилията и как да я прилагаме в ежедневието ни, вижте:

Афродизиак, полезен и за мозъка
Малко са хората, които не обичат вкуса и аромата на ванилия, а още по-малко са тези които знаят, че ванилията повишава когнитивните и ментални способности, понижава стреса и укрепва мозъчната дейност. Ванилията се използва от векове не само като вкусна подправка, но и против стомашни болки, стрес и астматични пристъпи.

Островитяните от южния Тихи океан я използвали против сутрешно гадене при бременни и за подсилване на мъжката потентност, а испанците я пренасят в Европа през 16 век като лек за болни стави и затруднено храносмилане.

Като подправка
Благодарение на своя нежен, освежаващ аромат, ванилията се смята за една от най-фините и приятни подправки. Особено подходяща ванилията като подправка се използва в сладкарската промишленост, като ароматът й е изключително подходящ за кремове, сладоледи, бисквити, бонбони и т.н.

Още ползи от ванилията, вижте във видеото от канала "Баба знае" във Vbox7.com

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Черното цвете - за сексуален апетит и срещу стрес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди