изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:22 EEST
ИСТОРИЯТА НА ПЪТУВАЩИЯ БЯЛ ПЛИК НАУЧИХА ПЕТОКЛАСНИЦИ    
НовиниВъв времето, когато младите хора комуникират основно чрез интернет и SMS, петокласници от СОУ „Любен Каравелов“ научиха за историята на писмото.


В Деня на детето те гостуваха в пощенска станция „Добрич клон 3“, която се намира в квартал „Балик“. Пожълтелите страници на историята говорят за голямата кореспонденция на децата от цял свят, осъществявана чрез пътуващия бял плик“, сподели Геновева Полименова – контрольор приходи в Областна пощенска станция – Добрич. Тя запозна гостите с кратки данни от историята на хилядолетния път на писмото. „Пътешествието на писмото започва преди 6-7 хилядолетия, заедно с възникването на писмеността.  По онова време посланията се пишели на плочки от глина, метални или каменни блокове. За да се запази тайната на кореспонденцията, плочките се поставяли в пликове от глина, които се разбивали при четенето. „, разказа тя. И посочи, че о наши дни са достигнали две писма, за които се предполага, че са най-старите – от преди пет хиляди години и в момента се пазят в Лувъра. По българските земи съществуването на развити съобщителни връзки датира още от античния свят. Създадения по времето на хан Крум , те предхождат със столетия създаването на манастирските, университетските и кралските пощи през Средновековието в европейските страни. При хан Омуртаг се развиват още повече, за да достигнат своя апогей при цар Симеон Велики. Важен момент в историята на съобщенията е организирана от Васил Левски тайна революционна поща – единствена по рода си в световната революционна практика. Оттогава досега развитието на пощите и пренасянето на кореспонденцията преминава от кратки маршрути, обслужвани с коне, каруци, пощальони, пренасящи пощата пеша, до големи автомобилни паркове в градовете, обработващи възли, многобройни пощенски станции, разказа още Геновева Полименова. Тя сподели още, че по цял свят и днес децата колекционират марки, юбилейни пликове, изпращят писма до Дядо Коледа. „Писмото винаги е имало и има градивна роля, като носител и възпитател на писменото слово“, каза още тя.
Децата споделиха, че досега не са изпращали писма. Затова техните домакини – инж. Светослав Гочев – ръководител Областна пощенска станция Добрич , Павлина Милева – началник пощенска станция „Добрич клон3“, Данаил Енев – специалист „Основни услуги и логистика“ им показаха как да сгънат писмото, да го поставят в плик, да го надпишат, да му поставят клеймо. Най-ентусиазираните  дори пуснаха писмата си – до своите семейства или до класната си, като с видимо нетърпение очакват те да се получат. Децата проявиха интерес и към марките., а Данаил Енев им разказа за колекционирането на пощенски марки.
Децата обещаха отново да посетят пощенската станция, за да научат още интересни неща за писмата. Техните домакини пък ги почерпиха за празника Първи юни и им благодариха, че в празничния ден отделиха време, за да тръгнат по пътя на пътуващия бял плик. НДТ

 


Сходни връзки

ИСТОРИЯТА НА ПЪТУВАЩИЯ БЯЛ ПЛИК НАУЧИХА ПЕТОКЛАСНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди