изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:35 EEST
ГРАНДИОЗЕН МАРАТОН НА ТАЛАНТА И ДОБРИНАТА    
КултураДори лошото време се усмихна на децата и добротворчеството на Добрич. Впечатляващ и мащабен концерт подариха на добричлии и гостите на града в навечерието на Деня на детето дамите от клуб „Майчина грижа“. Над два часа и половина талантите на Добрич властваха на сцената на Летния театър. Дори намръщеното време се улиса по красотата, която показа Маратонът на таланта, и забрави да завали. А, това даде възможност на участници и зрители да се забавляват истински, да пеят и да танцуват – както на сцената, така и извън нея.


Фантастичният концерт, който представи разностранните таланти на децата от града, бе посветен на 20-годишнината на клуба и Деня на детето.
Председателят на клуба Сабина Дукова благодари на присъстващите, дошли, за  да се насладят на таланта на децата от Добрич. „Именно тук, на тази сцена,  сред тези прекрасни деца и младежи, ние – дамите от клуба, решихме да отпразнуваме своя 20-и рожден ден” - каза тя.
„Преди 20 години се събрахме, няколко жени, решили да изровят от пепелта  на историята благотворителна инициатива на нашите прабаби и си избрахме насока на работа, а именно да подпомагаме таланта – онзи неподправен добрички талант, прославил града  по света, онзи талант, който се развива и расте, независимо от трудностите и ударите на съдбата.  Тези 20 години ние неотменно успяваме да помагаме на нашите деца – на онези от тях, които са ощетени по един или друг начин, но са достатъчно талантливи, постоянни и упорити, за да развиват онова, което Бог им е дал. Успяваме да им помагаме, защото сме от този град на хора, заредени с доброта и щедрост, хора, които с радост даряват за развитието на таланта и за нашето бъдеще – децата”, каза още в приветствието си към участници и гости на концерта Сабина Дукова.
В дамския клуб членуват около 30 жени от различни сфери на обществения живот, на различна възраст.
Когато преди 20 години учредяват „Майчина грижа”, са открили данни в Държавния архив, че сто години преди това в Добрич е функционирал клуб на жени-интелектуалки със същото име, който се е занимавал с благотворителна дейност. Така името и каузата са извадени от пепелта на родната история.
Над 400 деца са били подпомагани през тези 20 години от „Майчина грижа”, като някои от тях от първи клас до завършване на образованието. Набирането на средства става по време на благотворителния бал, който се провежда за Деня на християнското семейство. През изминалите 20 години клубът е събрал около половин милион лева, с които е подпомагал таланта на Добрич. Тази година клубът има 50 стипендианти – ученици и студенти, като това е най-големият брой млади хора, които дамите подкрепят със стипендии за една учебна година.
Подкрепят се талантливи деца, останали без родители, само с един родител или от семейства в крайно тежко материално положение. Учениците получават месечна стипендия от 100 лева, а студентите – 150 лева. През тази година сред стипендиантите на „Майчина грижа” е имало и девет абитуриенти, които са били допълнително подпомогнати.
Поздравителни адреси по повод празника на клуба бяха получени от народните представители от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов, от кмета Йордан Йорданов и директора на СОУ „Св. Кл. Охридски” Юлияна Герасимова.
„От името на Община град Добрич и лично от мое име сърдечно Ви поздравявам по случай 20-годишнината на клуб „Майчина грижа“! Подкрепям инициативите на Вашата организация, посветила се на хуманизма и милосърдието. От началото на съществуването си в Добрич клубът се е утвърдил като един от важните фактори за просперитета и добруването на добричкото общество и доказа неведнъж, че - когато хората се обединяват около доброто, за тях няма невъзможни идеи и неизпълними цели. Обаяние, благородство и душевна щедрост са онези качества, които водят по-близо до хората и са необходими за професионалната работа в достоен, мъдър и жизнен колектив, като „Майчина грижа!“ Пожелавам Ви щедро здраве, щастие и нови успехи! Добрич се нуждае от Вас!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Йордан Йорданов.
Около 320 талантливи деца се качиха на сцената по време на концерта, воден с много добро настроение от актьора Красимир Демиров. С много красиви и вълнуващи изпълнения се представиха най-малките – вокалните групи на детска градина №8 „Бодра смяна” и   №9 „Пчеличка”, както и фолклорна група от малчугани на детска ясла „Пролет“.
Участваха талантите от арт център „Палитра”, от поп-рок студио „Сарандев”, спортен клуб „Алексия”,  NNS Crew, ансамбъл „Добротица”, фолклорна танцова студия „Добруджа”, танцов състав при ФСГ „Васил Левски”,  биг-бенд и вокални изпълнители от СОУ „Св. Кл. Охридски”, карате клуб „Самурай”, както и певицата Мария-Магдалена Русева и изпълнителят по спортни танци Калин Петров.
Последни на сцената пресъздадоха красотата на българските народни танци изпълнителите от Представителна танцова студия „Добруджа” и накараха публиката да избухне в аплодисменти. Грандиозният финал настъпи след последните акорди на изпълняваните от тях народни танци, когато на сцената децата-участници в концерта пуснаха в небето 100 балона – с пожелание за здраве, детски усмивки, доброта, щедрост и много бъдещи успехи на родните таланти!. НДТ




 


Сходни връзки

ГРАНДИОЗЕН МАРАТОН НА ТАЛАНТА И ДОБРИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди