изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:19 EET
ШЕСТ СИГНАЛА ЗА ЗМИИ В ДОБРИЧ    
НовиниЗа змия, изпълзяла в района на улица „Кирил и Методий“ в Добрич, алармираха читатели на НДТ.


През последните дни в социалните мрежи също има сигнали за влечуги заради избуялата трева.
Потърсихме за коментар Община Добрич. Оттам информираха, че са получени шест сигнала за змии, като два от тях са за общинска собственост - междублокови пространства, а другите четири – от частни имоти. Там, където се касае за общинска собственост, се окосява тревата, а при  частната собственост се издава препоръка това да се направи от собственика и да почисти района. „Когато има висока трева, се появяват змии. Затова правим всичко възможно да наваксаме с окосяването на тревата в града“, посочи зам.-кметът арх. Боян Коларов. Той подчерта, че дъждовете и многото почивни дни през май са причина да се забави косенето в града. Когато тревата е мокра, машините не могат да работят. „Много е трудно, използваме целия си ресурс, за да наваксаме. Още повече, че се очаква отново да вали и се стараем да изпреварим дъждовете и да окосим колкото може повече“, обясни арх. Коларов. Той допълни, че, след окосяването се извършва пръскане срещу кърлежи, за която има още по-високи изисквания за липса на влага.
Директорът на „Пожарна безопасност и защита на неселението“ Дарин Димитров коментира, че тази година при тях няма постъпили сигнали за змии, особено в град Добрич. Обичайно службата, която е наследник на „Гражданска защита“, се вика в случаите, когато на тел. 112 се подаде сигнал за змия. В други години сигналите са основно за влечуги в къщи по селата. За забелязани змии в открити пространства не е имало сигнали, обясни Димитров. Обикновено, змии се откриват в дворове, стопански постройки, къщи по селата, където влечугите могат да открият храна.
Голяма част от змиите са защитени видове. Затова, когато екипите на ПБЗН ги уловят, ги пускат извън населените места. Най-често се срещат смокове и мишелови. Единственият отровен вид, който се среща в Добруджа, са пепелянките, обясни Дарин Димитров.
Той допълни, че, при затопляне на времето змиите изпълзяват и се препичат на слънце. Те са доста страхливи и чувствителни, което, според него, е причината досега да не се е случвало да има в града.
Няма случаи на ухапани от змии в Добрич, съобщи директорът на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Трифон Йорданов. Той не помни да е имало такива случаи и през последните години. От един месец човек от екипа на болницата се занимава само с окосяването на тревата в двора на лечебното заведение, каза още той. НДТ

 


Сходни връзки

ШЕСТ СИГНАЛА ЗА ЗМИИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди