изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:59 EEST
Министър Русинова: В социалната политика не бива да има разделение на майки и бащи    
Новини„В социалната политика не би трябвало да има разделение между бащи и майки, трябва да говорим за родители”, каза пред журналисти в курорта Албена министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя увери, че ще се разгледа внимателно предложението на Корнелия Нинова, и, ако то отговаря на приоритетите на министерството и може да има равнопоставеност на всички родители, тези предложения може да са приемливи за МТСП.



През следващата седмица министър Русинова ще направи и първата си среща със социалните партньори, за да представи приоритетите си - по отношение на политиката за майките, за децата, но най-вече политиката за бизнеса, тъй като единият от водещите приоритети за нея е реформиране на системата към активно участие на хората за собствена реализация на пазара на труда.
По отношение на семействата с деца с увреждания е добре да се работи за това да има повече комплексни и повече интегрирани услуги.  „Натам вървим. Това е бъдещето на Европа, като голяма част от тези семейства имат нужда от социална подкрепа, от психологическа подкрепа, от модерни и качествени услуги, а не само реформата в здравеопазването, която ще подпомогне медицинската част на техните проблеми”, каза министър Русинова. Намеренията й са, съвместно с местните власти, да се осигури качествена социална слуга, а не само персонален личен асистент.
„Доста програми – програмата „Независим живот”, програмата за ранно детско развитие помагат на местните власти да организират услуги в домашна среда”, посочи министър Русинова. И допълни, че е дадена възможност общините да синхронизират тези мерки, не само с личен, домашен и социален асистент, а и с дейността на домашния социален патронаж, защото това е местна услуга и би трябвало най-добре да се комбинират. Предстои през юни да бъде отворена по ОП „Развитие на човешките ресурси” схемата за социалното предприемачество, където местните власти и неправителственият сектор ще могат да организират на местно ниво подобен тип дейности.
Програмата е насочена предимно към хората, които най-много се нуждаят от личен асистент. Затова се дава възможност за комбиниране на почасово гледане. „Наистина, не можем да отговорим на нуждите на всички. Трябва да насочим социалната услуга там, където е необходимо, а с други мерки, свързани с друг вид подкрепа – със създаването на система за дневни центрове, за повишаване на качеството на услугите, да подпомогнем и останалите хора”, каза министър Русинова. И подчерта, че е много важно хората, които са в активна трудоспособна възраст да бъдат подпомогнати да се върнат на  пазара на труда, защото тогава те няма да имат толкова нужда от заплатите си като личен асистент, а ще могат чрез доходите си и своята реализация да подпомагат семействата си.
 


Сходни връзки

Министър Русинова: В социалната политика не бива да има разделение на майки и бащи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди