изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:35 EEST
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ТАНЦЬОРИТЕ ОТ ДФТА „КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА“ ГРАД ТЕРВЕЛ    
НовиниВсеки народ си има душа и тази душа е нейната култура – фолклорна, художествена, съвременна.


Немислимо е да се говори за духовност на една нация, ако всеки един от нас не се чувства част от своя народ и неговата култура. За да заявим пред света своята идентичност, ни трябват традиции, които да следваме и да предаваме и на най- малките. А какво по- хубаво от това да видиш пълна сцена с повече от 100 деца, отдали се на изкуството на българския фолклорен танц?! Танцът е магия, която завладява неусетно. Той разказва истории, има силата да обединява хората. В миналото по време на мегданските хора младите хора са изразявали симпатиите си към любимата и любимия. Цветът на облеклото, символиката на орнаментите му, кърпичката, китката- и най-малкият детайл е от значение, както съчетанието между музика, движение, израз на лицата на всеки танцьор, оформлението на сцената, различните ефекти при подготовката на един спектакъл. Такъв, какъвто танцьорите и ръководителите на ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ поднесоха на зрителите си в два поредни дни на 2 и 3 юни.
По време на Двучасовата програма едни след други се сменяха повече от 120 танцьори от 5 до 19 години. Зрителите се насладиха на майсторското изпълнение на танци от всички фолклорни области- „Въртележка“, „Детски игри“, „Дули-дули“, „Снимка за спомен“, „Тракийски танц“, „Добруджанчета“, „Тракийска закачка“, „Музиканти“, „Пастирчета“, „Добруджански ритми“. Последва първото солово изпълнение на гайда от Теодор, Ивайло му отвърна с хороводна китка, след което сцената се изпълни от звуците на гайдарския оркестър, създаден в началото на сезона. Момчетата и техния ръководител Мариян Тодоров от гр. Добрич бяха чудесен музикален фон на песен в изпълнение на певците от Мъжка певческа група и група „Добруджанска огърлица“ с ръководители Радка Адамова. Своята изненада към публиката поднесоха и оркестрантите на читалището с ръководител Светлин Марков, Николай Ненов, Недко Гочев, Мариян Тодоров, Кольо Денев, който този път освен че представиха самостоятелна сюита, се показаха и в ролята на много дори певци. Голямата изненада за всички бе втората част на концерта, в която присъстващите видяха един нов поглед върху танците. Най-малките сладури от бебешката школа очароваха със своя танц с чадърчета и бастуни и показаха на по-големите, че вече са пораснали госпожици и кавалери. Последваха Цигански романс и руски танц, както и шопски танц с най-съвременна интерпретация на музика и движения. На финала голямото семейство на ДФТА „Калинка Вълчева“ по много трогателен начин каза „довиждане“ на своите абитуриенти Виктория Тошкова, Радостин Пенчев и Нина Жечкова с обещанието, че остават приятели завинаги. Всички отдадоха дълбок поклон пред паметта на нещастно загиналия при автомобилна катастрофа преди две седмици танцьор Йордан Дамянов.
И тази година спектакълът на ансамбъла показа няколко много важни неща, от  които всички ние трябва да взимаме пример: любов и отдаденост към професията, към децата и към фолклора; добра екипна работа между главният художествен ръководител Нели Денева и ръководителите Елена Енчева и Иван Любенов, оркестъра, сценичните работници и читалищните служители; отдадени родители - единият от новите костюми, с които децата излязоха на сцената, бе подарък от родителите на най-малките; финансовата подкрепа на читалищното настоятелство и общинското ръководство; любовта на цялата общественост.
В края на спектакъла участниците и ръководителите получиха цветя, поздрави и лакомства от Община Тервел, Читалище „Димитър Дончев-Доктора“, ЗК с. Нова Камена, ЗК с. Каблешково, Фирма „Агрома“ и др.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ТАНЦЬОРИТЕ ОТ ДФТА „КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА“ ГРАД ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди